Хрватска укида 6 возова до Србије

Танјуг
Хрватска укида 6 возова до Србије

Београд -- Хрватске жељезнице траже 677.000 евра годишње од жељезница Србије, Српске и БиХ, да би воз између Београда и Сарајева могао да користи 87 км хрватске пруге.

 

Воз је планиран по новом реду вожње од 9. децембра, речено је у Жељезницама Србије.

Хрватске жељезнице су најавиле да ће од новог реда вожње обуставити саобраћај 46 међународних жељезничких возова, што ће се одразити и на жељезнички саобраћај између Србије и Хрватске.

Тако ће од 10 возова који саобраћају између двије државе, чак шест бити укинуто, изјавио је директор Медија центра српске жељезнице Ненад Станисављевић.

"Ових дана планирано је да се одржи састанак између представника железничких управа Србије, Хрватске и Словеније, на којем ће се разговарати о могућностима међународног саобраћаја у новом реду вожње, у складу са најавама Хрватских железница", казао је Станисављевић.

Он је рекао да Жељезнице Србије нису у могућности да обезбједе додатна финансијска средства са којима би учествовали у плаћању дијела трошкова осталих возова који транзитирају мрежом хрватских пруга, па ће се у саобраћају између Србије и Хрватске по новом реду вожње наћи само два пара возова, за чији саобраћај се неће издвајати новчана средства.

Хрватске жељезнице предложиле су, такође, да у саобраћају од 9. децембра остану два пара возова који саобраћају хрватским пругама, а за које се неће плаћати новчана надокнада и то између Београда и Филаха у Аустрији (са поласком из Београда у 5.13 сати, а из Филаха у 12.52 сати), као и између Београда и Сцхварзаха у Аустрији, са директним колима за Цирих (са поласком из Београда у 10.28 сати, а из Цириха у 20.40 сати).

Жељезнице Србије су предложиле да у саобраћају остану по један дневни и ноћни воз.

Према приједлогу Хрватских жељезница, уколико заинтересоване жељезничке управе не обезбједе додатна финансијска средства за надокнаду за коришћење инфраструктуре у саобраћају неће бити возова између Београда и Сарајева, као и између Београда и Загреба.

"Према нашим сазнањима, разлози за овакву најаву Хрватских железница су економске природе и нужне тржишне пословне орјентације", рекао је Станисављевић.

Путнички превоз Хрватских жељезница је, према његовим ријечима, наведене линије процијенио као нерентабилне и предложио њихово укидање.

Поједини од возова који су предложени за укидање могу остати у саобраћају, уколико се заинтересоване жељезничке управе сагласе са плаћањем трошкова вожње хрватским пругама - тзв. накнаде за приступ жељезничкој инфраструктури Хрватским железницама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана