Хрватска спасава Кроација ерлајнз на штету Ер Србије

Tangosix
Хрватска спасава Кроација ерлајнз на штету Ер Србије

Ер Србија креће са летовима из Загреба 12. децембра, а хрватске ваздухопловне власти још увијек нису издале дозволу српском националном авиопревознику. За Јутарњи лист потврђено је да је "рјшавање захтjева у току" и да је проблем у стриктном тумачењу правила ECAA споразума (Отвореног неба). Правила која нису важила када је Ер Србија допремала путнике хрватском приморју одједном постају битна. Ваздухопловни портал TangoSix анализирао је шта стоји иза овакве, још увијек, незваничне одлуке.

Као што је раније најављено спрка национална авиокомпанија 12. децембра креће са летовима из Загреба за Београд. Хрватске ваздухопловне власти, како преноси Јутарњи лист, још увек нису издале дозволу српском националном авиопревознику да обавља свакодневне летове на овој релацији. Први проблем, према њиховим наводима, представља чињеница да је Ер Србија већ почела да рекламира продају карата и прије него што је добила дозволу за обављање летова из Загреба а притом "није поднесен ни захтјев ваздухопловним властима који би претходио одобрењу за продају карата у Хрватској".

"Нема захтјева за продају карата. У Агенцији нам је потврђено да је рјешавање предметног захтјева компаније Ер Србија у току", наводи Јутарњи лист. Али то није једини проблем који наводе хрватске ваздухопловне власти.

Према незваничним информацијама из Министарства саобраћаја, које преноси Јутарњи, Ер Србија ће моћи да обавља летове између Загреба и градова у Србији, "али путницима из Загреба неће моћи да продаје карте за летове преко Србије за друга одредишта, нити ће путници у Београду смијети да чекају свој сљедећи лет у трансфер зони". Као разлог овоме, наводи се "тумачење Агенције да Србија није испунила одредбе Споразума о отвореном небу, чија је потписница". Према томе, "српска национална авиокомпанија не може путницима продавати карте за летове из неке чланице ЕУ преко Београда до неке треће дестинације". Такође, у поменутом тексту, наводи се да је Ер Србија већ под истрагом Европске комисије, а да је долазак Етихада у Србију узбунио је многе европске авиокомпаније "јер се прибојавају да би ова компанија могла да буде нелојална конкуренција неким авиопревозницима".

Шта се заправо крије иза свега?

Кроација ерлајнз лагано пропада. Хрватска држава започиње тржишни протекционизам који, ако изузмемо да је то њен посао у филозофском смислу, никако није заснован на праву, правилима и још горе - стању ствари које су већ дозволили.

Али да почнемо испочетка.

Како је недавно нагласио хрватски ваздухопловни аналитичирал Ален Шћуриц у интервјуу за TangoSix, "Ер Србија директно тржишно штети Корацији на неколико нивоа". Ако узмемо у обзир чињеницу да нико из индустрије у Србији није званично нити незванично знао да Ер Србија уводи линију за Загреб (базу Croatia Airlinesa) и да је вијест о истој тог дана затекла све, сада постаје јасно због чега.

Менаџмент Кроација ерлајназа тог петка је сазнао да партнер Етихад ервејза за мјесец дана уноси 132 сједишта и користи разгранату мрежу летова према истоку по, у почетку, више него конкурентним цијенама. Исти тај менаџмент схвата да ће тиме доћи до девалуације њихове компаније која се спрема за приватизацију. Одједном јој је тренутно најмоћнији савез авиокомпанија поручио да забораве на блиски и далеки Исток, регију, а ускоро и летове ка Америци. Неко је истог тренутка ријешио да пренесе поруку која се можда базира на мало креативнијем тумачењу тренутне ECAA регулативе, али се не базира на скорој историји, логици и међудржавним економским односима.

Наиме, ни једна ЕУ земља није запретила да уради ово што је управо Хрватска почела "незванично да разматра". Ер Србија продаје своје карте из ЕУ метропола преко Београда до трећих дестинација у Етихадовој мрежи. Такође, Ер Србија већ једну цијелу сезону довлачи путнике из своје мреже преко Беогада према Дубровнику, Сплиту и Пули. То би, на примјер, представљало јасно кршење ECAA принципа који се сада призивају али наравно да то држави Хрватској није сметало јер је директно доносило корист њеном, без икаквог сарказма, прелијепом приморју и индустрији туризма која је кључна за ту државу. Мало је вјероватно да су "незванична разматрања" хрватских ваздухопловних власти заправо политичко-регулаторни Тројански коњ, јер Алиталиа се "извукла" а Ер Србија за сада није добила ни једну битнију забрану.

По свему судећи по среди је државни економски протекционизам који у недостатку јаког домаћег играча покушава да направи дебаланс, пише TangoSix. Дебаланс који је већ присутан у другим индустријама (хрватски тржишни ланац ИДЕА наставља ширење на српском тржишту, недавно је хрватска компанија купила једну од најуспјешнијих малих домаћих прехрамбених компанија Foodland и сл.). Ако се пореде опције избора low-cost авиопревозника и legacy carriera (као што је Ер Србија) све стране те дебате могу искористити неадекватно поређење пословних модела у своју корист. Уколико хрватске власти заиста истрају, Ер Србија ће заобићи препреку креативнијим начинима продаја карата за треће дестинације. Дакле, дугорочно, забрана дугорочно не би била одржива.

А када причамо о двије националне авиокомпаније које су се донедавно бориле за преживљавање и да је једна добила ничим изазвану и заслужену шансу да преживи, питање је искоришћавања те среће. Као и права јавности за избор путем либерализованих правила везаних за конкуренцију и других. Правила на којем је ЕУ изграђена.

Правила за која ће, гле ироније, Србија у овом случају више да се бори, закључује Tangosix.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана