Хрватска се плаше Ер Србије

B92
Хрватска се плаше Ер Србије

Загреб - Улазак Етихада у српски Јат озбиљно ће уздрмати позицију хрватског националног авиопревозника Кроација ерлајнса, али и аеродрома Загреб у регији.

Како пише загребачки Вечерњи лист, док ће Ер Србија уз помоћ арапског капитала повећавати своју флоту и број дестинација, Кроација ерлајнс ће због европских правила о заштити тржишне конкуренције, зато што је примила државну помоћ, морати да смањити број авиона и број дестинација, преноси СЕЕбиз.еу.

Након што и службено постане стратешки партнер српског националног авиопревозника, Етихад ће за 49 посто удјела у српску националну авиокомпанију уложити 100 милиона долара и одмах промјенити име ЈАТ-а у Ер Србија .

Стратешки партнер из Емирата флоту Ер Србија одмах ће обогатити с два аирбуса 319, а до краја године с још осам таквих авиона, пише Вечерњи лист.

Ер Србија би с новим авионима у својој флоти требала увести 14 нових дестинација у ред летења, а међу тим новим дестинацијама наводе се Бејрут, Букурешт, Каиро, Кијев, Љубљана, Праг, Варна...

И док ће Аир Сербиа повећавати флоту и број дестинација, Кроација ерлајнс ће ове зиме вхеројатно престати да лети из Дубровника у Франкфурт, а могао би бити смањен и број летова из Загреба у Париз.

"Кроација ерлајнс прилагођава се тим захтхевима у складу с могућностима, односно структуром флоте. Промхене у реду летења, прухе свега, резултат су провођења програма реструктурирања и нужне су како би се програм провео у заданим роковима и остварили постављени циљеви", навели су у тој компанији.

На питање како ће се улазак Етихада одразити на њихову тржишну позицију одговарају да не коментаришу пословне одлуке других компанија, закључује Вечерњи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана