Хрватска пуни ЕУ буџет са осам милијарди евра

Агенције
Хрватска пуни ЕУ буџет са осам милијарди евра

Загреб - Европска комисија објавила је измијењени приједлог буџета ЕУ, при чему је за буџетски ефекат уласка Хрватске, предвиђено додатних осам милијарди евра, преносе агенције.

Измијењени приједлог буџета је за период од 2014. до 2020. године од укупно 1,03 билиона евра.

Том измјеном предвиђена је горња граница од 1,033 билиона евра, или 1,08 одсто укупног бруто националног дохотка Уније за обавезе, умјесто 1,025 билиона евра из првог приједлогу од 29. јуна 2011.

- Ова промјена не мијења ништа битно у нашем првом приједлогу. То је пуко механичко извршење. Позивамо Европски савјет и парламент да се до краја године договоре о том финансијском оквиру, као што се наводи у закључцима недавно одржаног скупа Европског савјета - истиче у саопштењу повјереник за буџет Јануш Левандовски.

Три највећа финасијера Европске уније, Њемачка, Француска и Велика Британија, затражили су да се у периоду од 2014. до 2020. замрзну финансијске перспективе у односу на буџет планиран у 2013., задњој године текућег извршења.

Брисел у својим приједлозима захтјева да се средства намијењена пољопривреди стабилизују на око 385 милијарди евра.

Француска, највећи финансијер Заједничке аграрне политике (ПАЦ), затражила је да средства за пољопривреду остану иста “у евро”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана