Хрватска повукла подршку за тужбу против НЛБ

Танјуг
Хрватска повукла подршку за тужбу против НЛБ

Загреб - Влада Хрватске повукла је данас одлуку од 19. априла којом је одобрила тужбе двеју загребачких банака - “Загребачке банке” и “Привредне банке Загреб” - против некадашње “Љубљанске банке” (ЛБ) и њене насљеднице, водеће словеначке банке “Нове љубљанске банке” (НЛБ) због неисплаћене девизне штедње хрватских грађана у тој словеначкој банци.

Одлука о повлачењу подршке је донета јер тужба није законски утемељена, пренела је словеначка агенција СТА, позивајући се на добро обавјештене изворе.

Влада је, како су указали ти извори, оцијенила да је та одлука ионако била с правног становишта излишна, па је стога није требало ни доносити, а могла би се протумачити и као непотребно мијешање извршне власти у ствари правосуђа.

Хрватска министарка спољних послова Весна Пусић је послије седнице владе изјавила да данашња одлука не значи да је Хрватска промијенила свој став према проблему, везаном за ЛБ.

Високи словеначки представник за питања сукцесије имовине бивше Југославије Руди Габровец је оцијенио да најновија одлука владе Хрватске представља “корак у исправном правцу”.

До одлуке је дошло само неколико дана пошто је словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец наговијестио да би Словенија могла да не ратификује споразум о приступању Хрватске Европској унији све док се двије земље не договоре како да ријеше отворено питање око ЛБ банке.

Словеначки став је да питање ЛБ банке није билатералан проблем, већ да оно треба да буде рјешавано у оквиру преговора о сукцесији бивше Југославије. Влада Хрватске је, послије вишегодишњих одбацивања те словеначке позиције, пристала на њу 2010. године.

Европска комисија, извршно тијело ЕУ, сматра да је питање штедиша бивше “Љубљанске банке” билатерално питање Хрватске и Словеније и позива обје земље да за њега нађу узајамно прихватљиво рјешење.

Премијери Словеније и Хрватске Јанез Јанша и Зоран Милановић ће се, како се очекује, у уторак састати у Марибору ради разговора о најважнијим билатералним питањима, мада тај сусрет још није званично потврђен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана