Хрватска постаје енергетска сила?

Танјуг
Хрватска постаје енергетска сила?

Сплит - Постоји значајан потенцијал проналаска још неоткривених залиха нафте и гаса дуж цијеле хрватске стране Јадрана, каже хрватски министар привреде Иван Врдољак.

Он је то изјавио у Сплиту, на истраживацком броду "Сибирд нордерн експлорер" норвешке фирме Спектрум, која је од септембра прошле године спровела пројекат прикупљања сеизмичких података 2D техником у јадранском подморју, преносе хрватски медији.

У пет мjесеци снимања прикупљени су подаци дуж профила од 15.000 км и, како је речено, утврђено је постојање налазишта нафте и гаса.

По Врдољаковим ријечима, тачне количине биће дефинисане кроз даљу анализу података и даља истраживања, а двадесетак свјетских нафтних компанија показује занимање и неке су већ купиле документацију о сеизмичким снимањима.

Врдољак је најавио да ће се јавни конкурс за додјелу концесија за Јадран расписати у другом тромјесечју. Он каже да ће до краја фебруара бити завршена конкурсна документација са условима конкурса за истраживање и експлоатацију који ће бити расписан у априлу.

По његовим тврдњама, Хрватска ће бити једна од ретких европских земаља која има далеко више гаса и нафте него што јој је потребно и може бити у позицији "мале Норвешке".

Ово је, каже Врдољак, почетак раздобља у коме се Хрватска "претвара у енергетско чвориште и енергетску силу у најмању руку регије, ако не Европе".

Упитан за профите, Врдољак је рекао да не жели да се размеће бројкама, али је сигурно ријеч о пројекту који ће обезбједити најјефтинији могући гас за грађане и индустрију.

"Прије експлоатације, стотине милона долара ће се улагати од 2015. до 2019. године у Хрватској, а по правилу компаније које улазе у истраживање ангажују у највећој мјери локалне фирме", казао је он.

Предсједник управе Спектрума Руне Енг је изјавио да први резултати сеизмичких истраживања 2D техником показују "велики потенцијал нафте и гаса у подземљу хрватског дијела Јадрана".

Међутим, још је рано говорити о којој се количини ради, јер ово су прелиминарна истраживања на основу којих ће се направити база података за заинтересоване свјетске компаније, казао је Енг.

Он је додао да је хрватски дио Јадрана атрактиван за свјетске нафтне компаније зато што је море релативно плитко, па је израда бушотина много јефтинија него другде у свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана