Хрватска подигла таксе на увоз воћа и поврћа за 22 пута, Србија најавила жалбу ЕУ

Срна
Хрватска подигла таксе на увоз воћа и поврћа за 22 пута, Србија најавила жалбу ЕУ

Београд - Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић рекао је да ће Београд тражити од Европске комисије да се преиспита одлука званичног Загреба о увођењу ванцаринских баријера приликом увоза пољопривредних производа из Србије и других земаља које нису чланице ЕУ.

Љајић је истакао да је у овом случају ријеч о драстичном кршењу Споразума о стабилизацији и придруживању које спроводи Хрватска.

"У члану 36 став 1 наводи се да `од дана ступања Споразума на снагу неће бити уведене нове царине или дажбине, које имају исто дејство, нити ће оне, које се већ примењују бити повећане`", појаснио је Љајић.

Он је додао да се неке од мјера, које се односе на појачан фитосанитарни надзор, већ спроводе.

Љајић је у изјави Тањугу рекао да ће бити контактиране и друге земље региона, прије свега Македонија и БиХ, које су такође погођене овом хрватском мјером, а са циљем заједничког наступа пред Европском комисијом ради заштите економских интереса.

"Одлука Хрватске представља и драстично кршење правила и принципа Светске трговинске организације, која говоре о томе да не сме бити дискириминације између домаћих и увезених производа у погледу дажбина", истакао је Љајић.

Он је додао да Србија не жели никакав трговински сукоб са Хрватском, јер он није у интересу ни једне ни друге земље, те да би најбоље било да се ово питање ријеши на билатералној основи.

"Међутим, уколико то не буде било могуће, онда остаје да проблем интернационализујемо и тражимо решења у оквиру Европске комисије", поручио је Љајић.

Према писању "Политике", Хрватска је проширила списак воћа и поврћа које мора да прође фитосанитарни надзор на граници ако долази из трећих земаља, у које се убраја и Србија, и одредила таксе које су 22 пута веће од досадашњих, те се умјесто 90 куна /12 евра/, сада наплаћује 2.000 куна /270 евра/.

Према подацима Привредне коморе Србије, у 2016. години извоз из Србије у Хрватску износио је 116 милиона евра, док је увоз био 79 милиона евра.

У извозу Србије доминирају уље и уљарице, смрзнуто воће и поврће, затим акцизна роба, пиће и дуван.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана