Хрватска муку мучи са концесијама за ауто-путеве

Business.hr
Хрватска муку мучи са концесијама за ауто-путеве

Загреб - Хрватско министарство поморства, саобраћаја и инфраструктуре саопштило је да није тачно да је Влада одустала од поступака концесионирања ауто-путева.

Министарство је демантовало медијске написе да покреће други модел, нудећи грађанима обвезнице Хрватских ауоцеста (ХАЦ) у вриједности од 200 милиона куна.

Саопштење је реакција на текст „Јутарњег листа“ у којем се наводи да Влада има нови план за ауто-путеве, који укључује обвезнице умјесто концесије.

Истичући како ништа од тога није тачно, Министарство подсјећа да је у току преговарачки поступак са заинтересованим понуђачима, који су исказали интересовање за учешће у поступку давања концесије за управљање и одржавање ауто-путева.

Све док поступак о давању концесије за управљање и одржавање ауто-путева не буде окончан, без обзира на исход, неће се, нити се истовремено покреће, неки други поступак по неком другом моделу, истиче се у саопштењу Министарства.

Додаје се како се радило на изради неколико модела како би у преговорима могли да се остваре што бољи услови, као и ради спремности за алтернативне сценарије и успешније фокусирање према онима који у највећој мјери могу да остваре задате циљеве монетизације ауто-путева.

Министарство такође подсјећа да се модел концесије ауто-путева ХАЦ-а и АРЗ-а, према истраживањима, анализама и законским оквирима, показао као онај којим ће у највећој мјери бити могуће остварити циљеве монетизације.

„Док се тај поступак не доведе до завршнице, поступци за неке друге моделе, који су разрађени као могуће опције, неће бити покретани“, каже се у саопштењу.

Према плану монетизације, понуђачи који су исказали интересовање за учешћем у поступку давања концесије, чија имена због Закона о јавним набавкама, Министарство не смије да објави, биће позвани да дају необвезујућу понуду.

Почетком љета, вјероватно у јуну, требало би да буду познати понуђачи од којих ће се затражити обвезујуће понуде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана