Хрватска међу 10 најгорих економија

Tportal.hr.
Хрватска међу 10 најгорих економија

Загреб - "Економист интелиџенс јунит" сврстао је Хрватску у десет најгорих економија на свијету, преноси Tportal.hr.

Британски "Економист", прецизније његово консултантско одељење "Економист интелиџенс јунит" (EIU) које објављује редовне економско-политичке анализе појединих држава, економске прогнозе и трендове по индустријама, је у својој априлској прогнози уврстио Хрватску међу десет најгорих економија свијета у 2014, пише Tpotral.hr.

Априлске прогнозе још увијек нису објављене на интернет страницама EIU-а, али је табелу у суботу твитао Роберт Алан Ворд, директор и главни уредник овог одјељења.

Хрватска је, додуше, најбоља од 10 најгорих: неславну листу предводи Кипар, а слиједе Украјина, Порто Рико, Либија, Централноафричка Република, Венецуела, Екваторијална Гвинеја, Аргентина и Барбадос.

Ворд је за Tportal.hr твитао следеће објашњење о увршћењу Хрватске на листу најгорих: "Фискална штедња, висока незапосленост и спољни дуг, чврсти кредити (високе или растуће каматне стопе, оп.а.) и слаба конкурентност коче раст. Опоравак од 2015."

Tportal.hr подсјећа да је индекс очекивања за хрватску економију у идућих шест мјесеци, који израчунавају Центар за европске економске студије из Манхајма и Ерсте банка, пао је у фебруару за 18,5 бодова на 5,8 бодова, најнижи ниво од септембра 2012.

Индекс се рачина на темељу анкете у којој учествују стручњаци на финансијским тржиштима. Истраживање обухвата регион средње и источне Европе, који уз Хрватску укључује још и Аустрију, Чешку, Мађарску, Пољску, Румунију, Словачку и Турску.

Уз Хрватску, највише су погоршана очекивања за Словачку и Мађарску, уз пад одговарајућих индекса за 14,3, односно 13,5 бодова. Највеће побољшање очекивања забиљежено је у Чешкој, гдје је индекс порастао за 6,6 бодова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана