Хрватска и Србија сигурне за улагање

Глас Српске
Хрватска и Србија сигурне за улагање

ЉУБЉAНA - Тржишта Пољске, Хрватске и Србије, у анкети коју је спровео словеначки лист "Finance", проглашена су за три најперспективнија тржишта средње, источне и југоисточне Европе, пренијеле су агенције.

Пољска је на листи најперспективнијих тржишта у наредној години заузела прво мјесто, Хрватска друго, а Србија треће. "Finance" као главни разлог напредовања Србије у очима улагача види у њеној мањој задужености од Хрватске, као и у стимулативном предузетничком законодавству и политичкој стабилизацији.

Као главну предност Хрватске, словеначки пословни људи наводе, прије свега, скори улазак у Европску унију (ЕУ), што ће земљи отворити нове пословне прилике.

- У Хрватској је евидентан развој акционарског тржишта,  што се може објаснити тиме да су и друге земље  које су приступиле Унији доживјеле исти процват берзе - наводи "Finance".

Лист наводи да Хрватској у прилог иде и очекивање да ће стопа раста њене економије у наредној години бити позитивна, иако се неће кретати знатно изнад нуле.

Пољска је, осим најперспективнијег, проглашена и најбрже растућим тржиштем у регији, јер је међу ријетким европским земљама које су у овој години успјеле избјећи рецесију.

Осим тога, Пољска би у наредној години требало да оствари једну од највиших стопа раста међу новим чланицама ЕУ, и то од два одсто.

У категорији најбрже растућих тржишта налазе се и Турска и Словачка.

ЕУ

Економисти објашњавају да је главни разлог због којег су улагачи Хрватску прогласили једним од најперспективнијих тржишта је скоро чланство у ЕУ. Ово би, објашњавају, Хрватској требало да отвори пут до структурних фондова Уније, а новац из благајне ЕУ  многи улагачи ће моћи да искористе за финансирање својих пројеката у Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана