Хрватска: Хаос на пијацама због фискалних каса

Aгенције
Хрватска: Хаос на пијацама због фискалних каса

Загреб - Хрватски пијачни трговци протестују већ трећи дан због увођења фискалних каса. Из Владе су им поручили да неће одустати од борбе против

У штрајк нису укључени они који имају породична пољопривредна домаћинства, јер се на њих не односи фискализација која је почела да се примјењује од датума уласка Хрватске у Европску унију, 1. јула.

Влада пристаје на мораторијум од мјесец дана у којем би градске пијаце морале да остваре техничке услове и потребну инфраструктуру за увођење фискалних каса, а трговци на пијацама да се прилагоде новим правилима и кроз фискалне благајне легализују своју дјелатност.

Они, међутим, на то не пристају и тврде да ће 40.000 продаваца због фискализације остати без посла.

Као аргументе против фискализације углавном истичу неповољне временске услове у којима раде, традиционално цјењкање и информатичку неписменост.

Послије неуспјешних јучерашњих преговора с министром финасија Славком Линићем, представници загребачких пијачних трговаца разговарали су с челницима Пореске управе, али њихов предлог за паушално опорезивање није прошао.

Због тога су загребачки продавци најавили за понедјељак велики протест испред сједишта Владе на Марковом тргу на који су позвали друге пијаце да им се придуже.

"Ако је Линић направио изузетке за Кроација ерлајнз, за киоске и ветеринаре, не видим зашто не би решио проблем на пијацама", рекао је предсједник Удружења хрватских пијаца Нико Перван.

Министар финансија Славко Линић поновио је да не одустаје од фискализације на пијацама и поручио да су сви имали времена да се припреме.

"У ових мјесец дана ми ћемо увести реда, макнућемо све силеџије, које не поштују хрватске законе, али Закон о фискализацији ће се поштовати. Стаћемо на крају шверцу, крађама, продаји свакаквих производа, раду на црно, сивој економији на пијацама", рекао једанас Линић за Хрватски радио.

Дио продаваца увео је фискалне касе, али, према извјештајима хрватских медија, пијаце у Хрватској су и данас биле полупразне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана