Хрватска: Грађани побиједили банке

Aгенције
Хрватска: Грађани побиједили банке

Загреб - Загребачки Трговачки суд пресудио је данас у корист Удружења "Потрошач", које је поднијело тужбу против осам хрватских банака због кредита у швајцарским францима, тачније валутне клаузуле и једностране примјене каматне стопе.

Судија Радован Добронић пресуду је објавио тачно годину послије првог припремног рочишта по колективној тужби против Загребачке, Привредне, Ерсте, Рајфајзен, Хипо Алпе Адрија банке, ОТП, Сплитске и Сбербанке.

Образлажући пресуду судија је казао да су банке повриједиле права потрошача, јер кориснике кредита нису у цијелости информисале о свим параметрима потребнима за доношење одлуке, пренијели су портали.

Оцијенио је и да је једностраним повећањем каматних стопа повријеђен колективни интерес па је банкама наложено да морају прерачунати главницу у куне на дан склапања кредита уз фиксну каматну стопу.

Међутим, враћање новца корисници кредита могу потраживати у посебним појединачним поступцима.

Ријеч је о првој таквој тужби у историји хрватског правосуђа, а "Потрошач" истиче да у Хрватској има више од 100.000 корисника кредита везаних за "швајцарце" од којих је 75.000 стамбених кредита, којима су с обзиром на клизање франка и промјене каматних стопа посљедњих година рате отплате порасле од 35 до чак 100 одсто.

Суђење је почело у марту, када је судија утврдио да је валутна клаузула допуштена, али да би њена примјена требало да буде изузетак, а не правило, те да се поставља питање оправданости увођења тог инструмента у вријеме док је куна била стабилнија од франка и евра.

Опуномоћеници банака раст камата образложили су скупљом тржишном каматном стопом и трошковима капитала, устврдивши да би без њихове обазривости повећање било још и више.

Сугестије

Неколико корисника спорних кредита посвједочило је да су им банке сугерисале да је франак стабилна валута, али су им касније драстично порасле рате дугорочних кредита везаних за ту валуту чији је раст у комбинацији с повећањем камата бројним дужницима, послије вишегодишње отплате, повећао износ преостале главнице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана