Хрватска: Ево зашто смо неуспјешни

Танјуг
Хрватска: Ево зашто смо неуспјешни

Загреб - Раширено неповјерење хрватског друштва у капитализам један од разлога зашто су све досадашње владе биле невољне у спровођењу реформи, каже Иво Јосиповић.

Према рјечима хрватског предсједника, једна влада за другом пропустила је да спроведе привредне реформе које би привукле страна улагања, отвориле нова радна мјеста и извукле земљу из рецесије која би се лако могла продужити и у 2015, седму годину за редом.

"Највећа препрека реформама је у нашим главама. Кад год се неко појави као значајнији улагач, у друштву долази до реакције да жтај долази да овдје да оствари добит, а ми то не смијемо дозволитиж", изјавио је Јосиповић у интервјуу за лондонски "Фајненшел тајм", појашњавајући да је то "највјероватније наслијеђе из бившег политичког система - социјализма".

Он каже да је тај приступ видљив и у медијима и међу политичарима, те да постоји раширени страх од улагача и предузетника. "Сада имамо закон за подстицање страних улагања, али то није довољно", казао је Јосиповић.

На питање да ли су проблеми тако тешки да би можда захтјевали програм помоћи ЕУ или Међународног монетарног фонда (ММФ), одговорио је да би "у Хрватској волео да види ситуацију у којој би се сви проблеми рјешавали одлукама владе и парламента". "Наравно, помоћ би била добродошла, а надам се да не би били третирани попут Грчке", додао је Јосиповић.

Како пише ФТ, Хрватска је као и Грчка, коју су 2010. спасили ЕУ и ММФ у замјену за строге мјере штедње и реформе државне администрације и економије, оптерећена скупим, претрпаним јавним сектором, мањкавом буџетском дисциплином и слабом пословном конкурентношћу.

Лист подсјећа да је од 2008. хрватска привреда забиљежила пад од скоро 13 одсто и да незапосленост, према подацима из септембра, износи 17,7 одсто. Јавни дуг расте и достигао је 67 одсто БДП-а, више него двоструко у односу на 2008.

Било који програм ЕУ и ММФ за Хрватску разликовао би се од оног за Грчку, Ирску, Португал или Кипар, које су земље еврозоне.

Чланак,који преноси агенција Хина, завршава се и оцјеном гувернера Хрватске народне банке Бориса Вујчића да хрватском политиком доминира кратковиди циљ освајања гласова, умјесто стварања ефикасне привреде која отвара радна мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана