Хрватима пљуште шансе ван земље

Танјуг
Хрватима пљуште шансе ван земље

Загреб - На хрватском порталу "МојПосао" у првих пет мјесеци 2014, објављено је 229 огласа за радна мјеста у иностранству.

То је повећање од 28 одсто у односу на исто раздобље 2013, када их је било 179.

Огласи за рад у иностранству чине три одсто укупног броја огласа, а најтраженија занимања су хотелско особље, медицинске сестре и програмери, пише хрватски Tportal.

Највише огласа односило се на рад у Руској Федерацији, Њемачкој и Холандији, а највећи број огласа за рад у иностранству забиљежен је у категоријама Грађевинарство, геологија и геодезија, IT и телекомуникације (14 одсто), Машиноградња и бродоградња, туризам и угоститељство (11 одсто) и Продаја и трговина (10 одсто).

Послодавци су за рад у иностранству највише тражили кандидате с високом (27 одсто) и са средњом стручном спремом (23 одсто). Стручна спрема није наведена као услов у 29 одсто огласа. Што се тиче познавања страних језика, чак 43 одсто иностраних послодаваца тражило је напредно познавање енглеског језика, а њих 14 одсто познавање њемачког језика.

За 24 одсто послодаваца познавање страних језика није битан услов за оглашено радно мјесто. У половини огласа услов је било радно искуство на истим или сличним пословима, при чему се у просјеку тражило трогодишње радно искуство. Рад на одређено вријеме нуди 69 одсто послодаваца, док 31 одсто њих нуди уговор на неодређено време.

Сезонско запошљавање нуди девет одсто иностраних послодаваца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана