Хрвати претјерали у сезони драња туристапреко банкома

tportal.ht
Хрвати претјерали у сезони драња туристапреко банкома

Туристима који посећују Хрватску домаћини обично саветују да оду у банку јер тамо могу очекивати најбољи курс за своју валуту. За евро ће добити око 7,5 куна.

Међутим, ријетки знају да управо банке имају и инструмент који користе како би на курсу зарадиле знатно више: увеле су 'пливајућу курсну листу' по којој за један евро дају тек 7 куна или мало изнад тога. И то само странцима, односно онима који на бакоматима подижу новац с текућих рачуна и картица које су издате изван Хрватске.

Једна страна држављанка која је остала запрепашћена кад је на потврди банкомата угледала курс: за две хиљаде куна добила је 285,87 евра. Наиме, Сплитска банка применила је курс од тачно 6,9963 куне за евро. Мало премало, чак и за љетњу сезону дерања гостију, пише хрватски Тпортал.

Истина, прије саме исплате новца банкомат јој је још једном затражио да потврди трансакцију, али туристима који су дошли са намјером да добију куне то се чинило као логична опција.

Ако успију да заобиђу опцију трансакције на лицу мјеста, трошкови им долазе на наплату по уобичајеном поступку - дакле, њихове матичне банке конвертују куне по нешто пристојнијем курсу.

Мало истраживање тпортала открило је да су овај инструмент у Хрватској до сада увеле три велике банке - осим Сплитске, користе је још Привредна и Загребачка банка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана