Хрвати преотели посао Канађанима

Index.hr
Хрвати преотели посао Канађанима

Влада у Алберти истражује наводе по којима је неколико десетина Канађана добило отказ у нафтној корпорација Империал Оил због јефтине радне снаге из Хрватске.

Тамошњи портпарол министарства рада изјавио је у четвртак да је покренута хитна истрага.

Удружење радника Алберте објавило је да је 65 њихових металостругара отпуштено у уторак. Наводно их је исплатила компанија Paceri Promec Joint Venture.

Председник удружења радника Gil McGowan каже да су радници рудника Кеарл споменуте компаније отпуштени моментално.

"Назвали су момке у канцеларију и рекли да су отпуштени. На излазу су дословце прошли поред радника који ће их замијенити" , рекао је McGowan.

McGowan тврди да страни радници из Хрватске зарађују 18 долара на сат, што је упола мање од сатнице Канађана.

Портпарол Империал Оила каже да њихове компаније саме доносе одлуке о запошљавању .

"Наша Влада неће толерисати икакву злоупотребу програма за привремено запошљавање радника из иностранства. Недавно смо увели реформе којима смо осигурали да Канађани буду први на листи за слободне послове ", каже портпаролка министарства рада .

Отава је у децембру донијела нову регулативу којом омогућава ненајављене инспекције и састављање црне листе послодаваца који крше програм о привременом запошљавању радника из иностранства због све већег страха Канађана од губитка посла.

McGowan тврди како ово нису изоловани случајеви и да канадски послодавци често користе овај програм како би смањили сатнице и отпустили Канађане .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана