Хрвати осиромашили 15% за 5 година

Танјуг
Хрвати осиромашили 15% за 5 година

Загреб - Хрватска је у четвртом тромесјечју 2013. забиљежила пад бруто друштвеног производа од 1,2 одсто, док је за цијелу годину пад износио један одсто.

Од пет компоненти које чине БДП расла је само државна потрошња, према подацима хрватског Државног завода за статистику.

Увоз је мањи, али његов пад није био довољан да замијени пад извоза. Јако је пао робни извоз, чак 4,1 одсто, а велики пад забиљежиле су и инвестиције.

Статистика показује да се не опоравља ни лична потрошња која је поново један одсто мања у односу на годину раније. Држава је, пак, на годишњм нивоу потрошила око 0,5 одсто више него у 2012, па је тако једино државна потрошња имала раст међу пет компоненти које чине БДП.

Од посљедње године раста, 2008, Хрватска је изгубила више од 13 одсто БДП-а, а то ће се, према очекивањима аналитичара, наставити и у 2014.

Због раста пореза и пада примања, грађани су од 2008. изгубили око 15 одсто стандарда, а даљи пад стандарда у текућој години очекује се због стагнације привреде, с једне стране, и раста цијена и пореских оптерећења, с друге стране.

Претња даљем урушавању куповне моћи грађана долази и у 2016, када се очекује повећање пореза на некретнине и увођење пореза на штедњу.

Лист даље наводи да аналитичари не вјерују у инвестициони бум, јер је држава сама одустала од великих улагања када је срезала капиталне инвестиције у буџету, али не одбацују могућност да се статистички инвестиције поправе, будући да су на изузетно ниском нивоу.

"Могуће је да дође до раста инвестиција, с обзиром на ниску базу и на чињеницу да су почеле да се уклањају административне баријере улагањима, али наше предвиђање је да ће пад БДП-а у идућој години износити 0,5 одсто, јер очекујемо пад потрошње и код домаћинстава и код државе", истакао је главни економиста Сплитске банке, Здеслав Шантић.

Прогнозе које се крећу од плус један до минус један доказ су да неће доћи до промјене у квалитету живота грађана. Економска наука показује да запошљавање почиње тек годину дана послије постигнутог раста од два одсто, што Хрватска без реформи или најезде домаћих или страних улагача неће видјети ни у 2016. години, оцијењују стручњаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана