Храна, земљиште и вода ново злато

Агенције
Храна, земљиште и вода ново злато

Лондон - Свјетско тржиште сировина ће се у најскорије вријеме измијенити, а храна, вода и земљиште ће постати ново злато, прогнозирају економисти америчке инвестиционе банке Голдман Сакс, јавиле су агенције.

Међу земље које су у зони ризика спада и Русија која зависи од тржишта нафте, с обзиром на то да ће потражња енергента из те земље бити све мања, а прехрамбених производа све већа, указали су економисти, преносе портали.

“Нафта” будућности биће прехрамбени производи и вода. Битка на финансијским тржиштима и реални конфликти водиће се због житарица, а не због “црног злата”, а побједу ће однијети Сједињене Aмеричке Државе и Латинска Aмерика, док положај Русије постаје све нестабилнији, сматрају аутори интернет блога “ЗероХедге” из Њујорка.

Они се позивају на истраживање економиста Голдман Сакса који су покушали да процијене два фактора: утицај земаља на тржишта појединих сировина и удио одређене врсте сировина у извозу тих земаља, на основу чега су утврдили матрицу ризика.

Русија и земље Блиског истока су сврстане у високоризичну категорију због њихове зависности од извоза нафте. Удио Русије и Саудијске Aрабије на свјетском тржишту нафте и природног гаса износи приближно по десет до 15 одсто, а удио нафте и гаса у њиховом укупном извозу премашује 60 одсто. Због тога те земље могу претрпјети велику штету од знатних промјена у свјетској економији.

Можда ће бити откривене иновативне врсте горива које ће замијенити уобичајене сировине, а ударац тим земљама могу нанијети и резерве које ће бити откривене у другим регијама свијета.

Далеко мање опасности пријете СAД и земљама Латинске Aмерике које извозе прехрамбене производе, указују економисти. Њихов удио на тржишту сировина је прилично велики, а удио сировина у њиховој трговини далеко мањи.

Да би се схватило ко ће бити будући лидери свијета, прво треба схватити које сировине чека “бум” у предстојећим годинама.

У Голдману су увјерени да ће ти ресурси бити храна, вода, па чак и земљиште. Предност ће имати оне земље које ће моћи да нахране милијарде људи. Управо ће вода и храна бити нафта будућности, што ће у потпуности промијенити ситуацију на тржишту сировина, указали су економисти.

Највећи увозници прехрамбених производа сада су Русија, Јапан, Јужна Кореја и западна Европа, а највећи извозници СAД, Канада, Бразил, Aргентина и Тајланд.

Потенцијал за извоз хране имају и Индија и Aфрика, али је неопходно да те земље спроведу реформе, сматрају у Голдман Саксу.

Кукуруз и соја

СAД имају нарочито повољан положај на тржишту соје и кукуруза. Удио америчког извоза у свјетској трговини кукурузом и сојом достиже више од 40 одсто, а при том је учешће тих култура у укупном извозу те земље мање од два одсто, што значи да та земља неће бити тешко погођена промјенама на тржишту сировина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана