Храна у БиХ скупља него у земљама ЕУ

Марина Чигоја
Храна у БиХ скупља него у земљама ЕУ

Бањалука - Цијене хране и безалкохолних пића у БиХ износе 75 одсто од просјечних цијена у Европској унији, а чак су и веће него у неким земљама ЕУ.

Истраживање Европског завода за статистику (Евростат) показало је да су храна и безалкохолна пића у 2013. години у БиХ били скупљи него у Пољској, Бугарској и Румунији.

У Пољској цијена ових производа износи 62 одсто просјека ЕУ, док у Бугарској и Румунији износи 69 одсто европског просјека.

У поређењу са земљама у окружењу, цијене хране и безалкохолних пића у БиХ су исте као у Србији у којој такође износе 75 одсто просјека ЕУ, док су више него у Македонији у којој су 59 одсто просјека ЕУ и Албанији у којој су 69 одсто просјека ЕУ. С друге стране, храна и безалкохолна пића јефтинији су у БиХ него у Црној Гори, у којој износе 78 одсто просјека ЕУ, и Хрватској у којој су цијене на нивоу од 93 одсто просјека ЕУ. Према подацима Евростата, цијене алкохолних пића и дувана у БиХ су упола ниже од европског просјека.

У истраживању је наведено да су цијене одјеће и потрошачке електронике у БиХ најближе европским и износе 92 односно 97 одсто просјечних европских цијена. Цијене аутомобила, мотора, бицикла у БиХ износе 85 одсто просјека ЕУ, док цијене ресторана и хотела 59 одсто просјека. Резултати истраживања Евростата пореде цијене више од 2.400 робе и услуга широм Европе.

Генерални секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић каже да је један од разлога високих цијена хране и безалкохолних пића у БиХ чињеница да ми увозимо више од 50 одсто прехрамбених производа.

- С друге стране, ми смо мало тржиште и имамо ексклузивне увознике за неке производе који једноставно диктирају цијену - нагласио је Петровић. Ипак, додаје, куповна моћ становништва је лимитирајући фактор за значајнији раст цијена.

- БиХ је по стандарду грађана на зачељу Европе. Због ниске платежне моћи ни цијене не могу да буду повећане онолико колико то неко жели, јер те производе неће имати ко да купи - нагласио је Петровић.

Најскупљи

У истраживању Евростата наведено је да је европски рекордер по цијенама хране и безалкохолних пића Данска, гдје су ови производи за 40 одсто скупљи од европског просјека. Када су у питању алкохолна пића и дуван, најскупља је Ирска и то за 78 одсто од европског просјека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана