Храна најјефтинија у посљедње четири године

Агенције
Храна најјефтинија у посљедње четири године

Рим - Свјетске цијене хране су у септембру пале на најнижи ниво од августа 2010. године, пошто су се цијене свих прехрамбених намирница, изузев меса, суочиле са падом, саопштила је данас Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО).

Индекс ФАО, који мјери мјесечне промијене цијена за корпу производа (житарица, уљарица, млијечних производа, меса и шећера), у септембру је пао на 191,5 поена, односно за 5,2 поена или 2,6 одсто у односу на август, преноси Ројтерс, и додаје да су овакви подаци за 12,2 поена или 6,0 одсто нижи у односу на септембар прошле године.

Ријеч је о шестом узастопном мјесецу пада индекса, што је према оцијенама ФАО, најдужи период континуираног слабљења индекса од краја 90-их година прошлог века.

"Руски ембарго на увоз млијечних производа из земаља које су увеле санкције Москви због украјинске кризе наставља да оптерећује цијене млијечних прозвода", наводи ФАО.

Цијене меса су у септембру благо порасле на 207,8 поена, што је за 0,3 поена више у односу на август.

ФАО је, такође, повисио прогнозу глобалне производње житарица за 2014. на 2,523 милијарде тона, што је за 65 милиона тона више у односу на мајску прогнозу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана