Храна минус, кирија плус за Бањалуку

Жељка Кокот
Храна минус, кирија плус за Бањалуку

Бањалука - Трошкови живота у Бањалуци нижи су у односу на Београд, Загреб, Љубљану и Подгорицу, али је живот у највећем граду Српске скупљи него у Сарајеву, Скопљу и Приштини, показују подаци специјализоване странице "Експатистан" која се бави истраживањем животног стандарда у градовима широм свијета.

Поређењем цијена хране, станарине, превоза, одјеће, личне хигијене и забаве у слободно вријеме "Експатистан" је дошао до податка да је живот најскупљи у Цириху, гдје су трошкови живота већи за 72 одсто у поређењу са Бањалуком. Трошкови живота у Бањалуци нижи су за шест одсто него у Београду, 22 одсто у односу на Загреб, 33 одсто него у Љубљани и 15 одсто у односу на Подгорицу. Живот у највећем граду Српске скупљи је за два одсто него у Сарајеву, девет одсто у односу на Скопље и осам одсто у односу на Приштину.

Бањалучани за прехрану издвајају чак 30 одсто више новца него Београђани, 31 одсто више у односу на Сарајлије и 45 одсто више него становници Скопља. Храна у Бањалуци је скупља за десет одсто у односу на Загреб и осам одсто у односу на Приштину. Повољнији однос у овом параметру Бањалука има само са Љубљаном и Подгорицом. С друге стране, станарина је у Бањалуци нижа за 21 одсто него у Београду, 29 одсто него у Загребу, 48 одсто у односу на Љубљану и 18 одсто у односу на Подгорицу. Станарина у највећем граду Српске је скупља за седам одсто него у Сарајеву, 15 одсто него у Скопљу и један проценат у односу на Приштину.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић каже да је ситуација веома тешка јер се не може очекивати раст стандарда становништва Српске ни у наредних пет до десет година.

- У РС тренутно бољи стандард имају издржавани од оних који стварају додату вриједност у прерађивачкој и другим гранама индустрије, што је апсурдно - каже Петровић.

Он истиче да са тренутним примањима у Српској нема мјеста повећању цијена.

- Свако повећање цијена прати смањење потражње и потрошње, што је већ евидентно на примјеру меса и скупих сирева који се купују у мањим количинама или супституишу јефтиним производима - каже Петровић.

Економски аналитичар Зоран Павловић сматра да су цијене у већим градовима прилично надуване јер је у њима већа и концентрација становништва са вишим примањима, док се у мањим срединама продавци равнају према купцима који имају ниже плате.

- Посебно је симптоматично да је храна у Бањалуци веома скупа у односу на друге велике градове у региону. Мислим да су цијене хране у Бањалуци много више од реалних - сматра Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана