Хо­лан­ђа­ни ку­пи­ли ма­ши­не “Уни­са”

Јелена Бјелица
Хо­лан­ђа­ни ку­пи­ли ма­ши­не “Уни­са”

Бањалу­ка - По­кре­тну имо­ви­ну фа­бри­ке “Унис ваљаони­це хла­дно ваљане тра­ке” у сте­ча­ју ку­пи­ла је хо­лан­дска фир­ма “ЦБИ ин­дус­три­ал ес­сет ме­на­гмент” по ци­је­ни од 2,196 ми­ли­она КМ ко­ја је изли­ци­ти­ра­на у пе­так у Окру­жном при­вре­дном су­ду у Бањалу­ци.

Сте­чај­ни упра­вник “Унис Ваљаони­це ХВТ” Са­во Ше­ваљевић

ис­та­као је да је про­да­јом опре­ма пос­ти­гну­то не­ко­ли­ко по­зи­ти­вних ефе­ка­та.

- Обје­кти ће са­да би­ти осло­бо­ђе­ни опре­ме ко­ја је мно­го сме­та­ла ре­али­за­ци­ји про­је­кта Те­хно­ло­шког би­знис пар­ка. Нај­ва­жни­је је то што смо омо­гу­ћи­ли Aдми­нис­тра­ти­вној слу­жби гра­да Бањалу­ка да на сљеде­ћој ли­ци­та­ци­ји ка­да се бу­ду про­да­ва­ле не­по­кре­тнос­ти, мо­же да ку­пи имо­ви­ну по зна­тно ни­жој ци­је­ни. Пре­дност је и у то­ме што смо ро­бу про­да­ли инос­тра­ном куп­цу, што до­при­но­си де­ви­зном ди­је­лу - ис­та­као је Ше­ваљевић.

До­дао је да ће, на­кон што су про­да­ли ма­ши­не, ко­је ра­ни­је би­ле ура­чу­на­те у ци­је­ну, пре­ос­та­ла, не­по­кре­тна имо­ви­на “Уни­са” са­да би­ти зна­тно јеф­ти­ни­ја.

- То је по­го­дност за Aдми­нис­тра­ти­вну слу­жбу гра­да Бањалу­ка ако су још за­ин­те­ре­со­ва­ни да је ку­пе за успос­тављање Те­хно­ло­шког би­знис пар­ка. У Ре­пу­бли­чкој упра­ви за ге­одет­ске и имо­вин­ско-пра­вне по­сло­ве има­ће­мо 20. фе­бру­ара сас­та­нак ка­ко би­смо ут­врди­ли ко­ја се не­по­кре­тна имо­ви­на мо­же укњижи­ти је­дан кроз је­дан и по­сли­је то­га ће­мо да­ти на­лог гра­ђе­вин­ским вје­шта­ци­ма ко­ји ће ут­врди­ти ци­је­ну - ка­зао је Ше­ваљевић.

Град Бањалу­ка је на ли­ци­та­ци­ји ко­ја је одржа­на у мар­ту про­шле го­ди­не ку­пио по­ме­ну­ту фир­му за 8.375.000 ма­ра­ка, ка­ко би тај прос­тор пре­тво­ри­ла у Те­хно­ло­шки би­знис парк. Ипак, про­да­ја је по­ни­ште­на јер ни­је упла­ћен изли­ци­ти­ра­ни износ. У Град­ској ра­звој­ној аген­ци­ји су обра­зло­жи­ли да упла­та изли­ци­ти­ра­не ци­је­не ни­је из­врше­на у до­го­во­ре­ном ро­ку због не­ри­је­ше­них имо­вин­ско-пра­вних одно­са.

Пре­ду­зе­ћа

Пре­ма сту­ди­ји изводљивос­ти, у Те­хно­ло­шком би­знис пар­ку у сљеде­ћих 25 го­ди­на мо­гло би да се отво­ри 200 пре­ду­зе­ћа. У “Унис ваљаони­ци” ра­ни­је је ра­ди­ло 650 ра­дни­ка, ин­дус­триј­ски ин­ста­ли­ра­ни ка­па­ци­тет изно­сио је 110.000 то­на, док је нај­ве­ћа прои­зводња би­ла 1986. го­ди­не и то од 106.000 то­на.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана