Холандија, нова пореска оаза

business.hr
Холандија, нова пореска оаза

Ако неко предузеће жели да уштеди на плаћању пореза, има низ могућности у земљама које зову пореским озама.

Једна од њих је и Холандија која све више привлачи власнике њемачких фирми.

"Зашто одлазити у даљину? Види, добро лежи толико близу", ови стихови њемачког пјесника Гетеа сасвим се сигурно не односе на Холандију а још мање на искоришћавања свих легалних могућности штедње при плаћању пореза.

Па ипак, за њемачка предузећа ово Гетеово "добро " у смислу постизања новчане добити кроз мање плаћање пореза, се заиста налази врло близу.

Пореске оазе не морају увијек бити негдје далеко, на другом крају свијета, већ се оне налазе и унутар Европске уније - у Ирској или одмах иза њемачке западне границе, у Холандији.

У Холандији пореска стопа за добит ако неко предузеће ради преко лиценце неког другог предузећа, износи пет посто - у поређењу с тим, пореска стопа за добит такозваних нормалних предузећа износи 25 одсто, пише Дојче веле.

Њемачке фирме кроз модел "холандске оазе истовремено двоструко штеде. Оне у Холандији плаћају видно мање за добит из пословања преко патената и лиценци него што би то морале плаћати у Њемачкој. Коришћење ових права, њемачка предузећа морају да плаћају холандским филијалама. Ове пак од свеукупне добити одбијају ове износе - на основу њих се у Њемачкој плаћа мање пореза.

Ова пракса посебно иритира и љути њемачког министра финансија Шојблеа.

Овакви модели "оптималнијег плаћања пореза ", нису забрањени, већ сасвим легални.

Но , ко овако жели да штеди новац, то не мора обавезно да ради само у Холандији. И Швајцарска је још увијек једна од омиљених европских " пореских рупа " за њемачка предузећа. А у међувремену су и друге земље увеле сличне законе као и Холандија. То је прије свега Луксембург у коме постоји један сличан модел када је у питању добит од патената. У прољеће ове године, нешто слично је увела у Велика Британија.

А колика је тачно штета коју с обзиром на " холандски модел " мора да прихвати њемачки министар финансија не може се тачно установити, али је свакако ријеч о енормним износима.

Према ријечима стручњака, овај се проблем може да се ријеши само на нивоу европске политике.

Иако се ових дана у Санкт Петерсбургу одржава састанак Г20, на којем би једна од тема требало да буде и спорна пореска пракса, нико од стручњака у овај сусрет не полаже велике наде. Сви су, увјерени да се овај проблем неће тако скоро ријешити .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана