Хоће да укину “Made in Germany”

Дојче веле
Хоће да укину “Made in Germany”

Берлин - Ознака квалитета производа “Made ин Germany”, могла би ускоро да буде укинута, пише Дојче веле.

Према мишљењу стручњака, овај предлог Европске уније могао би бити негативан за Њемачку.

До сада су произвођачи ознаку за квалитет могли добровољно да ставе на сваки производ “чији је битан дио произведен у Њемачкој”, објашњава Фолкер Трајер из Њемачке индустријске и трговинске коморе (DIHK).

Ипак та марка је много више од пуког означавања поријекла производа, каже Јирген Варвиг, предсједник Њемачког друштва за квалитет (SGQ).

“Иза тога стоји обрада, поузданост, дуготрајност - све што се може подвести под “квалитет”. Човjек такође купује и имиџ, на примjер њемачку инжењерску вјештину.”

Према намјери Европске комисије, убудуће ће сваки произвођач од почетка морати да документује у којој држави је предузет који производни корак - и потом да израчуна у којој земљи је направљен највећи дио. На основу тога би се утврдила висина царине на крајњи производ у складу са новим кодексом царина ЕУ, који би крајем године требало да ступи на снагу .

Ко ће извући дебљи крај?

DIHK хоће да се придржава постојеће одредбе, јер се ознака “Made in Germany” до сада добро показала, каже Трајер. Обавезна ознака коју предвиђа ЕУ ће посебно за средња прдузећа значити додатне трошкове, а да при том потрошачи неће имати више сигурности када је ријеч о поријеклу производа.

С тим се не слаже адвокат Мортон Дуглас из Фрајбурга: “Не вјерујем да ће то погодити најпре средња предузећа, већ много више велика предузећа, која много више набављају у иностранству. Они би можда могли у мањој мјери да користе ознаку 'Made in Germany'. Средња предузећа, која најчешће производе сама, ће знати како да изађу на крај с новом одредбом.”

Зашто баш сад?

DIHK и SGQ претпостављају да се иза предлога Комисије крије протекционистички мотив: наиме, да би јужне државе ЕУ у кризи навођењем поријекла производа могле боље да се носе с јефтином конкуренцијом из југоисточне Азије. Слиједећи корак би подразумјевао да ознаке специфичне за поједину земљу могу да буду претворене у “Made in EU”. Такав развој би за добро стојећу извозну нацију Њемачку, био врло проблематичан, каже Варвиг. “Наравно да желимо да цијела Европа напредује, то се подразумјева. Али то се мора десити тако што ће друге земље повећати конкурентност. То се не може десити одлуком да се изненада промене правила.”

Ипак, мораће да прође још неко вријеме док не буде усвојена нова одредба ЕК. Приједлог Комисије морају да усвоје Европски парламент и државе чланице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана