Хоће да производе зелени угаљ

Глас
Хоће да производе зелени угаљ

ТОКИО - Јапан је започео усавршавање технологије, захваљујући којој би требало да буде покренута индустријска производња гаса из нискоквалитетног мрког угља, који би био еколошки чисто гориво, пренио је Танјуг.

Реализација пројекта, како јавиле јапанске агенције, повјерена је јапанском министру економије, трговине и индустрије Тоширу Никаију, коме је већ додијељен тим стручњака.

У првој фази, која ће трајати двије до три године, предстоји усавршавање принципијелно нових технологија, које ће омогућити да се од нискоквалитетних и због тога слабо примјењивих врста мрког угља добија високоефикасни тип горива. Јапански стручњаци сматрају да ће при производњи "зеленог" угља, садржај угљеника у њему у потпуности сагоријевати.

Пројекат предвиђа прераду прије свега лигнита, чија се велика неосвојена налазишта налазе у Aустралији, Индонезији и још неким земљама.

Неопходна средства за реализацију пројекта обезбиједиће се из јапанског буyета, а планирано је да већ за десет година буде покренута индустријска производња перспективног енергента који, како сматрају јапански стручњаци, уз минималну емисију угљен-диоксида има све шансе да постане гориво "нове генерације", пренијела је руска агенција Итар-Тасс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана