Хладњачари малинарима нуде дупло мање од тражене цијене

Данијела Бајић
Хладњачари малинарима нуде дупло мање од тражене цијене

БАЊАЛУКА - Берба малине у Републици Српској у пуном је јеку, а хладњачари већ креирају откупну цијену и за килограм овог бобичастог воћа спремни су издвојити од три до три и по марке што је, према ријечима произвођача, понижавајуће.

Произвођачи су, због поскупљења репроматеријала и ђубрива, тражили око пет-шест марака за килограм овог такозваног црвеног злата колико је, како кажу, потребно да би се одржала производња, док је с друге стране предложени износ за хладњачаре био превисок јер ни њих, како тврде, није заобишао раст трошкова у овом времену глобалне кризе.

Предсједник Управног одбора Удружења “Виламет” Иван Стојановић, који заступа малинаре с подручја општина Братунац, Милићи и Сребреница истакао је за “Глас” да је власник једне хладњаче прије неколико дана изашао са откупном цијеном од 2,80 до три КМ, док је лани она достизала и до 8,50 КМ.

- Та цијена за нас произвођаче је понижавајућа. У Србији откупна цијена достиже и до четири марке што је, такође, мало. Надамо се да ће доћи до стабилизације и да ће откупљивачи понудити иоле повољнију цијену - казао је Стојановић.

Додао је да би се некако са откупном цијеном између пет и шест марака могло премостити, али да ће три КМ изазвати крах производње.

- Отежавајућа околност јесте то што још има произвођача који нису исплаћени за прошлогодишњи род. Немогуће је да произвођач двије године заредом буде у минусу, поготово људи који од тога живе - казао је Стојановић.

Квалитет малине, каже, дуго није био бољи, а упркос временским неприликама биће и довољно количине рода, јер има нових засада који су сађени прошле и претпрошле године, кад су откупне цијене биле идеалне.

- Очекујемо производњу на прошлогодишњем нивоу када је само на подручју наше регије било око 2.500 тона малине. На нивоу БиХ врти се око 15.000 тона малине - казао је Стојановић.

Произвођач Неђељко Ђукановић из мјеста Кравице код Братунца рекао је да је берба у његовим малињацима у току те да очекује да ће по дунуму имати до 1.300 килограма малине.

- Каква је ова година била, што се тиче времена, презадовољан сам. Већ имам понуду да продам малину за три и по марке. Ја се надам да ће та откупна цијена достићи бар четири КМ, као што је у Србији, мада сам нешто скептичан јер нам никад нису плаћали као што то раде с друге стране Дрине - казао је Ђукановић.

Према његовим ријечима, понуђена откупна цијена није ни близу њиховој рачуници.

- Да би произвели килограм малине потребно је најмање 3,82 КМ. Буде ли откупна цијена три марке, завладаће хаос. Људи ће масовно напуштати ову производњу - рекао је Ђукановић, који је ове године преполовио производњу.

Власник хладњаче Бранко Лелек из Рогатице каже да ће и код њега аконтативна цијена бити око три марке.

- И ми радимо наслијепо. Нити имамо познатог купца, нити знамо по којој цијени ћемо продавати. Поремећај на тржишту замрзнутог воћа у Европи, који је настао прошле године, траје и даље. Смањена је потрошња, појавили су се неки нови играчи попут Украјине и Молдавије, једноставно се више не зна ко пије ко плаћа - тврди Лелек.

Додао је да се проблеми у Српској једино могу превазићи ако се сви заједно удруже, односно произвођачи, откупљивачи и ресорно министарство.

Србија

Ништа неизвјеснија ситуација у вези са откупном цијеном малине није ни у Србији, гдје су произвођачи прошле седмице од откупљивача тог воћа затражили да саопште коначну цијену и рок исплате, у супротном ће, како су поручили, обуставити бербу. Тамошњи откупљивачи тврде да малине у иностранству продају по 1,7 до 1,8 евра по килограму и сада на домаћем тржишту нуде цијену од 2,2 до четири марке. Највишу цијену понудило је неколико највећих откупљивача, а осталих 80 одсто минималну цијену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана