Хитно измијенити Закон о порезу на доходак

Aгенције
Хитно измијенити Закон о порезу на доходак

Бањалука - Привредна комора Републике Српске упутила је данас предсједнику Владе Српске Aлександру Џомбићу иницијативу за хитну измјену Закона о порезу на доходак, којим ће бити враћен неопорезиви дио дохотка и укинуто опорезивање дивиденде и удјела у добити, те на тај начин креирани повољнији, односно конкурентнији услови привреде у Српској, јавиле су агенције.

Пословна заједница је у више наврата указивала на тешко стање у привреди изазвано измјенама прописа који су утицали на негативне трендове у пословању, што потврђују економски показатељи за 2012. годину, који се огледају у негативној стопи раста индустријске производње, мањој стопи извоза, уз истовремени раст увоза, смањењу добити привредних друштава, повећању задужености привреде, те паду запослености и повећању незапослености.

Комора и Унија удружења послодаваца Републике Српске заједнички су разматрале стање у привреди, као и притужбе привредника на бројна оптерећења и намете који су уведени на привреду Српске, саопштено је Привредне коморе Републике Српске.

- О тешком стању у привреди, односно смањењу и гашењу пословних активности, говори и податак Пореске управе Републике Српске да су јавни приходи у Српској пали у првом мјесецу ове године за осам одсто у односу на јануар 2012. године, као и да је мање средстава наплаћено по основу доприноса за фондове ПИО, здравства и дјечије заштите - наведено је у саопштењу.

Пословна заједница упозорава да је до негативних показатеља, између осталог, довело и укидање неопорезивог дијела дохотка, на чијем се враћању инсистирало уназад неколико година.

- Укидањем неопорезивог дијела, наша привредна конкурентност је смањења, а посљедица тога је и све чешће опредјељење привредника за смањење или затварање привредне дјелатности - истиче се у саопштењу.

Привредна комора Републике Српске од привредника добија информације о посљедицама које је изазвала још једна измјена Закона о порезу на доходак, а односи се на опорезивање дивиденде и удјела у добити.

- Примјена овог закона, односно опорезивање дивиденде и удјела у добити, негативно је утицало на пословни амбијент, учинило пословање у Републици Српској додатно неконкурентним у односу на други ентитет БиХ и земље у окружењу, тако да се пословна активност из Српске сели у Федерацију БиХ и изван БиХ, а страни инвеститори заобилазе Републику Српску - наглашава се у саопштењу Привредне коморе.

Из Коморе подсјећају да је пословна заједница и приликом доношења ових измјена Закона о порезу на доходак, упозоравала на њихове негативне посљедице, односно опасност од селења капитала у друге, повољније привредне амбијенте, о чему свједочи све чешће затварање пословница страних правних лица, као и пренос капитала и производње из Српске.

У саопштењу Привредне коморе Републике Српске наглашава се да је у условима у којима се налази домаћа привреда ово само једна од мјера коју је неопходно хитно провести да би се спријечио одлив капитала.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана