Хитним финансирањем до нових 250 милијарди долара

Глас Српске
Хитним финансирањем до нових 250 милијарди долара

ВAШИНГТОН - Управни одбор Међународног монетарног фонда подржао је повећање средстава фонда за 250 милијарди долара, кроз "хитно финансирање" од земаља чланица, према саопштењу објављеном послије састанка Међународног монетарног и финансијског одбора (IMFC) у Вашингтону, преносе агенције.

Додатна средства омогућиће ММФ да настави брзо дјеловати како би учинио доступним, уз одговарајућа осигурања, значајна средства земљама чланицама с потребама вањског финансирања, истиче се у саопштењу.

- Кључно што је постигнуто на овом састанку је осигурање удвостручења средстава Фонда за кредитирање, оцијенио је одбор и поздравио одобрени зајам Јапана, и недавна обећања Канаде, Европске уније, Швајцарске и СAД. Јапан је дао 100 милијарди долара зајма фонду, а исте износе најавили су и Брисел  и Вашингтон.

Додатних 250 милијарди долара биће намијењено "проширеном и флексибилнијем" финансијском механизму названом "Нови аранжмани за посуђивање" - NAB, навео је IMFC у саопштењу. NAB, међутим, није замјена за шире реорганизовање система  квота ММФ-а, закључио је одбор, позивајући на "хитан почетак 14. опште ревизије квота како би она била довршена до јануара 2011. године".  IMFC је, такође, закључио да ће "размотрити тржишна  посуђивања ако је потребно".

Та је формулација протумачена као потврда планова ММФ-а да издаје обвезнице, што као услов за своје улагање у фонд наводно подржавају Кина, Русија, Бразил и Индија.

- Постоји пуно расправа о томе да би фонд могао издавати записе које би куповале централне банке, што би омогућило да неке земље осигурају средства за фонд - изјавио је извршни директор ММФ-а Доминк Штрос-Кан послије састанка IMFC.

IMFC је, такође, подржао "повећање учешћа нових тржишта и земаља у развоју" код идуће ревизије ММФ-ова састава квота и гласачких права, која треба да почну прије годишњег засједања у октобру  2009. године.

Глобална криза

Кад је ријеч о одговору на актуелну глобалну привредну кризу, IMFC је истакао преданост ММФ-а предузимању додатних акција нужних за привредни  опоравак. Ту се прије свега мисли на предузимање додатних, усклађених акција како би се осигурало здравље институција важних за систем, обновило финансијско здравље банака, домаће кредитирање и међународно колање капитала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана