Хипо продаје банке у југоисточној Европи

Марина Чигоја
Хипо продаје банке у југоисточној Европи

Беч - Аустријска Хипо Алпе Адрија банка, коју је због проблема у пословању морала преузети држава, покренула је реприватизацију своје мреже у југоисточној Европи, пренијеле су агенције.

Планирана је продаја шест банака и три лизинг-компаније у пет земаља бивше Југославије, заједно са јединицом за управљање у Аустрији.

- Реструктурисање банака у Словенији, Хрватској, Србији, БиХ и у Црној Гори је готово закључено - рекао је јуче шеф Управног одбора Хипо банке Готвалд Кранебитер.

Додао је да се очекује приход од најмање 1,5 милијарди евра, колико се књижи вриједност, те најавио да крајња листа интересаната треба да буде састављена до краја 2012.

Као савјетник у послу продаје придобијена је послије вишемјесечних преговора њемачка Дојче банка.

- Она је била најбољи понуђач - рекао је Кранебитер и додао да послије продаје мрежа мора бити очувана.

Сада се, према његовим ријечима сондира тржиште, а крајем 2012. требало би да се зна са ким ће се даље преговарати.

- Међутим, за то је потребна нормализација у евро-простору. Планирана продаја је била дуго најављивана и није никакво изненађење - нагласио је Кранебитер и додао да је жеља да се нађе дугорочни власник, који би можда могао да ради под именом Хипо и покрије читаво тржиште.

Потенцијалне купце Кранебитер није желио да наведе, али је указао да се ради о "типичним осумњиченима" који се могу наћи у руском, турском и југоисточно азијском простору, али и Европи.

За вријеме процеса продаје, Хипо банка ће у југоисточној Европи наставити са пословањем као и до сада, и, како је истакао Кранебитер, можда отворити неку нову филијалу у погођеним земљама.

Европска комисија, како је навео, позитивно је расположена према продаји, јер се ради о ономе што се захтијева у ситуацији државне помоћи.

У Хипо Алпе Адрија банци у Бањалуци су истакли да ће у процесу реприватизације бити понуђено кључно тржиште Хипо Алпе Адрија банке, односно тржиште југоисточне Европе - као једне цјелине, а не у дијеловима.

- У ово тржиште, на које власник гледа као на центар и највреднији дио свог пословања, уложена су значајна средства и са тог тржишта нема повлачења, већ напротив, на југоисточну Европу се у Хипо Алпе Адрији гледа као кључно тржиште, гдје холдинг за циљ има оснаживање и повећање тржишног удјела, аквизицију нових клијената, уз значајне пласмане са намјером да Хипо овдје и остане - истакли су у Хипо банци у Бањалуци.

Додали су да се пословање двије Хипо банке у БиХ одвија кроз мрежу од више од 90 пословних јединица на територији цијеле земље, са више од 1.100 запослених који су подршка за око 400.000 клијената. +++

Пословање

Мрежа Хипо у југоисточној Европи била је прошле године профитабилна. Биланс је прошле године износио 12,5 милијарди евра, а мрежа је имала укупно 1,1 милион клијената, са 255 филијала. Само у Хрватској и Србији остварен је профит у висини од 20 милиона евра, а минус у пословању забиљежен је у Словенији и једној од двије банке у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана