Хипо брокер без дозволе за рад

М. М.
Хипо брокер без дозволе за рад

БAЊA ЛУКA - Управа Хипо Aлпе Aдриа банке Бања Лука најавила је да ће поднијети тужбу против одлуке Комисије за хартије од вриједности РС којом се Хипо брокеру, Одјељењу за пословање хартијама од вриједности ове банке, одузима дозвола за обављање послова на период од 60 дана.

- Сматрамо да смо у потпуности радили у складу са прописима - рекао је директор Хипо Aлпе Aдриа банке Бања Лука Срећко Богуновић. Додао је да ће одлука, која је коначна и ступа на снагу одмах, бити прихваћена и проведена, али да Хипо банка има основа да сматра да Комисија није тачно утврдила чињенично стање у процесу контроле неких сегмената њеног пословања, те да је погрешно примјењивала материјално право.

Рјешењем Комисије од 3. фебруара Хипо брокеру је, између осталог, наложено да одмах престане да прима налоге клијената, као и да измири све новчане обавезе и обавијести клијенте о престанку рада.

Банкама код којих се воде рачуни Хипо брокера наложено је да блокирају све рачуне овог берзанског посредника.

У рјешењу Комисије истиче се да је утврђено да је дошло до кршења закона и других прописа којима се уређује промет хартијама од вриједности. Комисија наводи да је од 20. фебруара до 6. марта прошле године приликом трговања акцијама емитента "Планинско добро" Невесиње, трансакцијама које је водио Хипо брокер извршена манипулација на тржишту хартија од вриједности.

Предсједник Комисије за хартије од вриједности РС Миодраг Јандрић каже да свако има право да се жали на рјешење Комисије. Напомиње да је Комисија за хартије од вриједности обавила три контроле и утврдила да је банка направила прекршај у пословању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана