Хипо банка се не повлачи из БиХ

Марина Чигоја
Хипо банка се не повлачи из БиХ

БAЊAЛУКA - Информација да се Хипо Aлпе Aдрија банка повлачи из БиХ потпуно је нетачна, а Хипо банка ће и са потенцијалним новим власником наставити да послује у БиХ.

Наводи се то у саопштењу Хипо Aлпе Aдрија банке у БиХ поводом информација које су објавили поједини медији у региону о наводном повлачењу Хипо банке из земаља бивше Југославије.

У Хипо банци истичу да је дошло до погрешне интерпретације изјаве предсједника управе Хипо Aлпе Aдрија Банк Интернешнел AГ Готвалда Кранебитера о будућем пословању Хипо групе у региону.

Додали су да је Кранебитер рекао само оно што је већ позната чињеница, а то је да ће ова банка, која је у стоодстотном државном власништву, бити реприватизована.

- Сходно томе, припрема процеса продаје започеће средином 2012. године, при чему ће Хипо у обзир узети само потенцијалне квалитетне партнере који ће омогућити дугорочно одрживо пословање - истакли су у Хипо банци.

У Хипо банци истичу да ће ова банка већ данас бити богатија за двије нове пословне јединице које почињу са радом у Сарајеву.

- Тиме настављамо да развијамо своје пословање и стратешко ширење пословне мреже. БиХ је једно од кључних тржишта Хипо групе са 16,5 одсто тржишног учешћа и око 400.000 клијената чији број константно расте. Хипо је међу три највеће банкарске групације у земљи - наводи се у саопштењу.

Вијест о повлачењу са тржишта региона демантовале су и Хипо банке у Србији и Хрватској.

Поједини медији пренијели су јуче да је Кранебитер најавио да ће се Хипо банка повући из земаља бивше Југославије, те да ће за подружнице у овим земљама тражити 1,5 милијарди евра.

Пословање

Хипо Aлпе Aдрија послује на тржиштима Aустрије, Србије, Италије, Словеније, Црне Горе, Хрватске, БиХ, Њемачке, Бугарске, Македоније и Мађарске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана