Хипо банка добила новог власника

Марина Чигоја
Хипо банка добила новог власника

Клагенфурт - Мрежа Хипо Алпе Адриа банке у југоисточној Европи укључујући и банке у БиХ са сједиштима у Бањалуци и Мостару добила је новог власника - амерички инвестициони фонд "Адвент" и Европску банку за обнову и развој (ЕБРД).

"Адвент" и ЕБРД преузели су холдинг "Хипо груп Алпе Адриа" и њену мрежу банака у југоисточној Европи чиме је и формално окончана продаја мреже Хипо Алпе Адриа банке након што је прије неколико година докапитализовала аустријска држава. Продајом је обухваћено шест Хипо банака у пет земаља - БиХ, Словенији, Хрватској, Србији и Црној Гори. Споразум о продаји потписан је 22. децембра 2014. године. Вриједност аквизиције није објављена, али је у информацији објављеној након састанка Управног одбора ЕБРД-а на којем је дата сагласност за учешће у аранжману са "Адвентом" наведено да ће износити до 250 милиона евра. "Адвент" ће имати 80 одсто, а ЕБРД 20 одсто власништва у мрежи банака. Постојеће линије ликвидности у износу од око 2,2 милијарде евра, које је обезбиједила Аустрија, остају оперативне.

За предсједника управе мреже банака у југоисточној Европи именован је Улрих Кисинг, а њено сједиште ће остати у аустријском граду Клагенфурту.  Кисинг долази из Њемачке и некада је био на челу Берлинске инвестиционе банке. Нови власници су потврдили постојећи састав управа Хипо банака у БиХ, Србији, Црној Гори, Хрватској и Словенији.

- Вратили смо се у игру са снажним и стабилним власницима и одличним тимом. Радимо веома напорно како бисмо понудили иновативне високо квалитетне производе и сигурне услуге и остварили значајно повећање наше растуће базе клијената у сегменту пословања са грађанима и малим и средњим предузећима и како бисмо остали снажан партнер нашим корпоративним и клијентима у јавном сектору - истакао је Кисинг.

- Преузимамо власништво над мрежом банака која има квалитетан биланс стања и осигурано дугорочно финансирање. Око 1,2 милиона клијената, 250 пословница у пет земаља, омјер адекватности капитала изнад 20 одсто, дугорочно финансирана ликвидност у износу већем од двије милијарде евра, чист кредитни портфолио са стопом неквалитетних кредита од око 12 одсто, те снажан управљачки састав нам дају одличну стартну позицију са које ћемо развијати "Хипо груп Алпе Адриа" у банку сигурног избора њених клијената - изјавио је директор "Адвента" у Франкфурту Кристијан Штофел.

Извршни директор ЕБРД-а Ник Тесеимен истакао је да је та финансијска институција као сувласник мреже банака посвећена пружању изузетних услуга грађанима, малим и средњим предузећима, корпоративним и клијентима који долазе из јавног сектора.

- Наш циљ је да група буде међу пет водећих банака у региону. ЕБРД ће обезбиједити новац и експертизу како би омогућили снажан развој групе од које се очекује да одигра виталну улогу у развоју економија земаља у којима послује - истакао је Тесеимен.

Министарство финансија Аустрије поздравило је окончање процеса продаје истичући да Хипо банка са новим власником може да настави несметано пословање.

 

Мрежа Хипо банке у југоисточној Европи

245 пословница

1,2 милиона клијената

8,4 милијарди евра укупни биланс стања

2,2 милијарде евра постојеће линије ликвидности

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана