Хипо Алпе Адриа Банка: Смањење износа кредитних обавеза за 30 одсто

Срна
Хипо Алпе Адриа Банка: Смањење износа кредитних обавеза за 30 одсто

Бањалука - Припремљено рјешење проблема са којима се корисници кредита са валутном клаузулом у швајцарским францима суочавају подразумијева смањење износа кредитних обавеза за 30 одсто, уз конверзију у домаћу валуту по тренутном курсу и фиксну каматну стопу новог кредита од 5,99 одсто, при чему ће банка сносити све накнаде преноса, саопштено је из Хипо групе Алпе Адриа АГ.

Објезбјеђење по новом кредиту остаје исто. Могуће је и даље продужење рока доспијећа до 100 одсто преосталог рока отплате кредита за клијенте до највише 75 година старости, наводи се у саопштењу.


Предложено рјешење Хипо банке има и додатну компоненту социјалне одговорности у виду додатне олакшице смањења износа кредитних обавеза за 50 одсто, а која ће се осигурати за 25 одсто клијената чија домаћинства имају најнижа мјесечна примања.

Циљ банке је да у наредних неколико мјесеци ријеши и закључи конверзију. Са клијентима ће се директно ступати у контакт, те ће бити замољени да банци до 31. марта доставе податке о својим примањима, при чему банка планира да почне са спровођењем конверзија од 18. априла, те да се процес конверзије заврши до 1. јула.

"Са овим добровољним рјешењем Хипо банке у БиХ пружају својим клијентима више него фер рјешење које ће их финансијски растеретити, а које уједно представља и рјешење које неће угрозити домаћи банкарски систем или домаћу економију", рекао је предсједник Управе Хипо групе Алпе Адриа Улрих Кисинг.

Из Хипо групе наводе да су, свјесни проблема са којима се корисници кредита са валутном клаузулом у швајцарским францима суочавају, припремили заједно са новим власницима одговорно рјешење за све своје клијенте физичка лица који имају кредите у отплати са валутном клаузулом у швајцарским францима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана