Хиперпонуда оборила цијене кирија!

Данијела Бајић
Хиперпонуда оборила цијене кирија!

БАЊАЛУКА - Власници некретнина у Републици Српској некада су усљед велике потражње станове претварали у мање пословне просторе, које данас мало ко тражи, због чега је цијена изнајмљивања пала испод десет марака по квадрату.

Празни пословни простори уочљиви су у свакој локaлној заједници па чак и у самим центрима и најпрометнијим улицама.

До тога да бројни пословни простори у Српској зјапе празни највише је, тврде у агенцијама за некретнине, допринијела убрзана градња нових објеката.

Директор бањалучке агенције за некретнине "Ремакс" Драган Милановић истакао је за "Глас Српске" да је у посљедњих неколико година изграђено много зграда у склопу којих су и пословни простори.

- На тржишту некретнина дошло је до хиперпонуде пословних простора, за разлику од привредне активности која није ни приближно пратила грађевински сектор. Међутим, пословни простори на атрактивним локацијама увијек имају своје купце и закупце те они досежу знатно више цијене - казао је Милановић.

Према његовим ријечима, у стамбеним зградама ипак има доста пословних простора који зјапе празни.

- Због тога смо дошли у једну апсурдну ситуацију, која раније никад није била, а то је да се пословни простори изнајмљују знатно јефтиније по квадрату од станова. С обзиром на то да је потражња стала, власници пословне просторе дају испод сваке цијене - рекао је Милановић.

Међутим, и поједини власници пословних простора остали су, сматра он, при старим навикама и сматрају да њихова некретнина вриједи више него што је реално због чега остају празни.

Директор агенције за некретнине "Моне Про" Недељко Чулић казао је да су пословни простори до 100 квадрата доста пали на цијени, док су сада траженије хале и већи објекти за фирме.

- Мањи простори сада су готово дупло јефтинији од станова, што је прије било незамисливо. Некада су власници станове претварали у пословне просторе, јер су били пуно скупљи - казао је Чулић, додајући да су најчешћи закупци козметичари и фризери.

Према његовим ријечима, цијена изнајмљивања пословног простора прије неколико година износила је 20 марака по квадрату, док је то сада упола јефтиније.

Директор бањалучке агенције за некретнине "Сензор" Манојло Поповић казао је да је ситуација нестабилна, како у свијету, тако и код нас.

- Наши суграђани се премишљају да ли улагати или чекати повољнију ситуацију. Међутим, људи из дијаспоре се у посљедње вријеме све више одлучују и на куповину пословних простора и гаража, које на крају изнајмљују - казао је Поповић.

Да велики број пословних простора у Српској зјапи празан сматра и директор Занатско-предузетничке коморе регије Бањалука Владимир Благојевић. На то је, према његовим ријечима, утицао повећан број пословних простора који су стално у изградњи.

- Велика понуда је утицала на цијене изнајмљивања пословних простора, што свакако одговара малим предузетницима, који су и најчешће корисници тих пословних простора - казао је Благојевић, истичући да у Српској тренутно има 26.343 регистрована предузетника и да се тај број из мјесеца у мјесец повећава.+

НАВИКЕ

Драган Милановић је истакао да су се у посљедње вријеме промијениле навике купаца и систем пословања па је тако прије неколико година било незамисливо да у Господској улици у Бањалуци има празних пословних простора, док их сада има на претек који су чак и дуже вријеме закључани.

- Зато у тржним центрима и сличним мјестима нема празних простора. Трговачки сектор је углавном прешао у тржне центре, гдје је потрошачима све доступно на једном мјесту - казао је Милановић, истакавши да су пословни простори, који су некад били најскупљи и најатрактивнији, данас празни.

 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана