Хиљаду милијарди долара за спас економије

Глас Српске
Хиљаду милијарди долара за спас економије

ЛОНДОН - Лидери земаља чланица Групе 20 постигли су јуче договор вриједан хиљаду милијарди долара за борбу против глобалне финансијске кризе.

Новац ће бити расподијељен путем Међународног монетарног фонда (ММФ) и других институција.

У саопштењу са самита Г20 у Лондону наводи се да ће за помоћ земљама са економским проблемима ММФ добити додатне ресурсе вриједне до 750 милијарди долара, док је 250 милијарди долара одобрено за ојачање глобалне трговине.

Британски премијер Гордон Браун је, објављујући додатне мјере, најавио да ће плате и бонуси банкара бити под стриктнијом контролом.

Међу донесене мјере спада и успостављање новог одбора за финансијску стабилност који ће сарађивати са ММФ-ом на обезбјеђењу прекограничне сарадње, заједнички приступ рашчишћавању "токсичних средстава" банака, док ће најсиромашније земље добити 50 милијарди долара помоћи.

- Ово је дан када се свијет ујединио ради борбе против глобалне рецесије, не ријечима већ са планом за глобални опоравак и реформе уз јасан рок -  рекао је британски премијер Гордон Браун, домаћин самита Г20 у Лондону.

Свјетске берзе реаговале су позитивно на вијест са самита у Лондону. Индекс највећих европских акција "ФТЕУЗ" повећан је за пет одсто док је јапански "Никеи" порастао за 44 одсто. На Вол Стриту индекс "Насдак" порастао је за четири одсто а "Дау Џоунс" 3,6 одсто.

Браун је истакао да не постоји "брзински поправак ситуације", али да одлуке донесене на самиту значе да ће "вријеме трајања рецесије бити скраћено и да ће бити сачувана радна мјеста".

Француски предсједник Никола Саркози је истакао да су постигнути резултати на самиту далеко бољи од онога што је он могао и да замисли.

Браун је истакао да су лидери уважили кључне захтјеве Француске и Њемачке те да су се сагласили "да пореска уточишта више неће моћи да одбијају захтјеве за трансфер информација и да мора бити окончана банковна тајновитост каква је постојала у прошлости".

Група 20 је у свом завршном саопштењу навела да ће Организација за сарадњу и економски развој у четвртак објавити имена земаља које су финансијски рај и које се нису ускладиле са свјетским прописима о размјени финансијских информација.

Демонстрације

На протестима у финансијском кварту Лондона, уочи самита Групе 20 британска полиција ухапсила је више од 90 особа. Током протеста један мушкарац је умро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана