Хидроенергетика РС чека на улагања

Глас Српске
Хидроенергетика РС чека на улагања

БЕОГРAД - Република Српска користи само 30 одсто свог расположивог хидропотенцијала, а у будућем периоду планирано је повећање производње струје за око четири пута, за шта ће бити неопходна инвестициона улагања у хидроенергетику од око 6,5 милијарди евра.

Рекао је ово јуче на регионалној конференцији о енергетици у Београду помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Љубо Гламочић. Он је истакао да РС има велики неискоришћени хидропотенцијал на ријекама Дрини, Неретви, Требишњици, Босни и Бистрици.   

- С обзиром на то да тренутно користимо око 30 одсто свог хидропотенцијала, биће потребно око 6,5 милијарди евра инвестиционих улагања у хидроенергетику - рекао је Гламочић, пренијеле су агенције.

Додао је да је РС завршила и Стратегију развоја енергетике до 2030. године, чији су циљеви инвестирање у енергетске објекте, првенствено хидропотенцијал, фосилна горива, могућност градње термоенергетских објеката, ревитализацију и реконструкцију постојећих термоенергетских објеката, уз продужење њиховог вијека трајања, уз улагања у заштиту животне средине.

Министар рударства и енергетике Србије Петар Шкундрић казао је да би Србија могла да буде регионални лидер у енергетици ако буду реализовани најважнији пројекти из тог сектора у које у сљедећих пет до седам година треба уложити око девет милијарди евра.

- Један од таквих пројеката је и пакет аранжман који се односи на привредно друштво, термоелектране и копове "Костолац", о чему је претходних дана разговарано са кинеским партнерима, а крајем јуна очекујемо потписивање комерцијалног уговора, а у сљедећа три мјесеца требало би да буде донесена одлука о кредитном аранжману - рекао је Шкундрић и додао да би Кина требало да обезбиједи 85 одсто средстава из тог аранжмана, а вриједност пројекта је 1,2 милијарде долара.

Он је истакао да Србија има веома добру сарадњу са Републиком Српском и заједничке програме за изградњу хидроелектрана у горњем и доњем току ријеке Дрине, у чему учествује и партнер из Италије.

Планови

Директор Дирекције за инвестиције "Електропривреде РС" Жељко Ратковић рекао је да постоје конкретни планови за изградњу објеката за коришћење хидропотецијала ријека Дрине, Требишњице, Неретве, Врбаса и Босне, те о могућности градње друге хидроелектране у Плату код Дубровника. Ратковић је нагласио да су кључни објекти за РС хидроелектране Дабар, Невесиње, Билећа, Бук Бијела, Сутјеска, Паунци и Марсова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана