Хидроелектрани на Дрини продат објекат у Андрићграду

Aгенције
Хидроелектрани на Дрини продат објекат у Андрићграду

Требиње - Познати филмски режисер Емир Кустурица данас је "Хидроелектрани на Дрини" Вишеград продао објекат у Андрићграду, који ће овом енергетском предузећу послужити као пословна зграда.

Уговор вриједан 8,5 милиона марака у сједишту "Електропривреде Републике Српске" /ЕРС/ у Требињу посписали су Кустурица и директор "Хидролектране на Дрини" Миле Лакић.

Они су изразили обострано задовољство што ће на једном мјесту бити сконцентрисани култура и привреда, што ће допринијети бољем пословању и једних и других, те што ће након више од двије деценије ово предузеће пословати у условним просторијама.

Објекат располаже корисном површином од 3.140 метара квадратних и градио се непуну годину дана, према пројекту архитекте Бранислава Митровића.

Након потписивања купопродајног уговора, Кустурица је истакао да је ово прва продаја у Андрићграду и да је било крајње вријеме да предузеће које послује са енергијом ради у бољим условима него што је то био случај у претходне 24 године.

Он је нагласио да је срећна околност што ће, поред Андрићевог интитута, поред јединог мултиплекса у том дијелу Републике Српске, преко пута хотела и уз цркву која је реплика Високих Дечана, у једном новом контексту постојати и ЕРС.

"Врло је срећна околност да смо уз архитекту Митровића успјели да у камену, на потпуно нов начин, реплицирамо времена која су евоцирана у том граду", истакао је Кустурица и додао да је цијена реална, а да су процјену добили и од иностраних и од домаћих процјењивача, као и од судских вјештака.

Кустурица је подсјетио да је зграда настала као велики ризик Андрићграда, који је, како каже, ставио све под хипотеку, направио објекат и понудио га као готов у једном новом дијелу Вишеграда.

"Вишеград послије ове купопродаје никада више неће бити исти град, јер је његова љествица вриједности помјерена на много виши ниво него што је био. Ми са свог врата скидамо омчу кредита који је био позамашан“, истакао је Кустурица.

Подсјећајући на тежак пут "Хидролектрана" да дођу до нове пословне зграде, Кустурица је истакао да ни у идеју да се прави Андрићград нико није вјеровао.

Кустурица је додао да је и за њих, као и за "Хидролектрану" прва препрека био УНЕСКО, који у радијусу од 100 метара није дозвољавао никакве градње.

"Тада су стигле и приче из једне чаршије у овој Републици како сам ја сарадник ратних злочинаца и како нисам архитекта и све друго што је ишло уз то. Забуна је ријешена једним мојим одласком у центар УНЕСКО-а гдје сам показао нашу намјеру и та идеја је одмах прихваћена", подсјетио је Кустурица.

Он је напоменуо да ће до сљедећег Видовдана Андрићград бити стопостотно изграђен.

"Андрићград је једна концесија на 30 годин. Срећна околност за Републику Српску је што ће за то вријеме опет све то бити општинско и републичко и што ће током тог времена да прерасте у споменик културе и туризма и свега онога што је потребно да би се вишеградски крај и Република Српска развијали", истакао је Кустурица.

Он је додао да Андрићград постаје једна врло важна културолошка тачка, те подсјетио да је приказано 35 позоришних представа, што, како је рекао, није имао ни главни град Српске.

"Када један филм почне да се приказује у Сан Фрациску, Паризу или Москви, приказује се и у Вишегради. Нису баш сви свјесни тога, али мислим да је овај подухват, захваљујући предсједнику Републике Српске Милораду Додику, прије свега културолошки, а самим тим и привредни", рекао је Кустурица.

Изражавајући задовољство што је завршен, један, како га је назвао, историјски посао за "Хидроелектрану", као и за ЕРС, Лакић је истакао да ће запослени у овом енергетском гиганту након 24 године да послују у нормалним условима, а не у баракама гдје су до сада били смјештени.

"Можда се и чекало да се направи Андрићград и да се ми уклопимо у цијелу ту причу", истакао је Лакић, подсјећајући да су три године од УНЕСКО-а покушавали да добију сагласност да зграду праве у непосредној близини Ћуприје на Дрини, али да им није дозвољено иако су имали урађен пројекат.

Он је истакао да је "Хидроелектрана", захваљујући идеји Кустурице и Додиковој подршци, као и челника у ЕРС-а, успјела да добију импозантно здање.

"Управа "Хидролектране" ће све чинити да, у законским оквирима, подржи пројекат Андрићграда и друге значајне подухвате у Републици Српској", рекао је Лакић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана