Хидроелектране на Дрини добиле вриједну међународну награду

Радоје Тасић
Хидроелектране на Дрини добиле вриједну међународну награду

ВИШЕГРAД - Свјетска асоцијација пословне иницијативе на 33. Међународној конвенцији у Женеви додијелила је предузећу "Хидроелектране на Дрини" из Вишеграда "Златну звијезду квалитета" коју добијају компаније за успјешно руковођење, квалитет пословања, иновације и коришћење напредних технологија у својим фирмама.

Ово високо међународно признање вишеградска хидроелектрана добила је иако су у конкуренцији биле најбоље фирме из 178 земаља из Европе, Aзије и Aфрике, а у име предузећа признање је примио директор "ХЕ на Дрини" Дражен Кнежевић.

- Ово признање доказује да се у фирми ради правилно и квалитетно на задовољство свих радника, општине Вишеград и шире друштвене заједнице - истакао је Кнежевић.

Напоменуо је да је ово само једно од признања које посљедњих година стиже на адресу овог хидроенергетског објекта у Вишеграду.

- Ми смо дуже вријеме једно од најуспјешнијих предузећа у систему "Електропривреде РС" па смо због тога 2006. године од стране Привредне коморе РС проглашени за најбољу фирму а прошле смо године у Букурешту од шпанског часописа "Aквалидад" добили међународну награду за квалитет  у југоисточној Европи - додаје Кнежевић.

У вишеградској хидроелектрани кажу да је и поред изразито лоше хидролошке године предузеће према деветомјесечном обрачуну позитивно пословало захваљујући и релативно повољној извозној цијени киловат-часова електричне енергије.

- Цијена киловат-часа струје која је произведена у нашој ХЕ знатно је нижа од осталих у региону - нагласио је Кнежевић.

Он каже да запослени у овом предузећу заслужују да имају нову, модерну пословну зграду у центру града за што су ове године планирали 2,5 милиона марака.

Планирано је да се зграда прави на локацији бивше гимназије у близини ћуприје на Дрини али за то још нису добијене све сагласности Комисије за заштиту националних споменика БиХ из Сарајева и општине Вишеград.

Према Кнежевићевим ријечима, "ХЕ на Дрини" редовно измирује обавезе општинама Вишеград, Рудо, Горажде и Ново Горажде за накнаду за потопљено пољопривредно земљиште, а из добити ове фирме Влада РС је издвојила 1,3 милиона КМ за изградњу зграде Дома здравља у Вишеграду.

Јавно предузеће "ХЕ на Дрини" запошљава 186 радника међу којима је највише високообразованих и стручних кадрова.

"Горња Дрина"

Јавно предузеће "ХЕ на Дрини" спремно је, каже Кнежевић, да заједно са Владом РС и матичним холдингом крене у реализацију пројекта "Горња Дрина".

- Прелиминарни извјештаји у вези са изградњом ХЕ "Горња Дрина" позитивни су и очекујемо да, чим се створе услови у "Електропривреди Србије" почне реализација пројекта изградње хидроелектране у Фочи - истакао је Кнежевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана