Хидроелектрана Бук Бијела мегапројекат за развој Српске

Ратомир Мијановић
Хидроелектрана Бук Бијела мегапројекат за развој Српске

Требиње - Уговор о додјели концесије за изградњу и коришћење Хидроелектране "Бук Бијела" на ријеци Дрини код Фоче, коју ће властитим снагама градити "Електропривреда РС" и њен огранак "Хидроелектране на Дрини", потписан је у петак у Требињу.

Потпис на уговор у присуству највиших званичника РС ставили су министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић, вршилац дужности генералног директора "Електропривреде" Жељко Ковачевић и директор "Хидроелектрана на Дрини" Миле Лакић. Влада РС раније је донијела рјешење о додјели концесије за изградњу и коришћење "Бук Бијеле", а концесија је додијељена на период од 50 година. Процијењена вриједност инвестиције је 382,41 милион евра, а Хидроелектрана "Бук Бијела" би требало да има инсталисану снагу од 93,52 мегавата и да годишње производи 332,3 гигават-часа електричне енергије.

Уговором је предвиђено да су инвеститори дужни да у року од 12 мјесеци од дана закључења уговора о концесији оснују предузеће за обављање концесионе дјелатности. Припремни период за изградњу траје годину и у том року би требало да буде завршена израда пројектне документације и прибављање свих дозвола. Само у тај дио посла биће уложено 43,21 милион КМ. Предвиђено је да изградња електране траје пет година и одвијаће се у фазама. Висина једнократне концесионе накнаде је 764.816 КМ, а накнада за коришћење износи 3,6 одсто годишњег прихода "Бук Бијеле".

Ковачевић је истакао да је ово почетак интензивирања активности на изградњи замјенских капацитета у сфери обновљивих извора енергије.

- Ову инвестицију заједнички ће реализовати "Електропривреда РС" и "Хидроелектране на Дрини" у омјеру 20 напрема 80 одсто. До сада је у истраживање и израду студије и пројектне документације, те у експропријацију инвестирано око 8,5 милиона евра - рекао је Ковачевић.

Говорећи о финансирању изградње, Ковачевић је рекао да ће модел зависити од многих фактора.

- Комбинација властитих и кредитних средстава биће планирана у зависности од финансијских могућности и економске исплативости пројекта, тржишних кретања цијене струје, а посебно цијене капитала на финансијским тржиштима - казао је Ковачевић.

Лакић је подсјетио да се о пројекту "Бук Бијела" говори још од 1974. године, али да је сада направљен кључни корак ка његовој реализацији.

- Надам се да ћемо за годину створити све услове како бисмо кренули у коначну изградњу - рекао је Лакић.

Ђокић је казао да је ово важан дан за РС и Херцеговину, посебно што је било много оних који негирају да ова влада и ова власт воде рачуна о својим ресурсима.

- Ми и те како водимо рачуна о националним ресурсима, које ћемо и штитити и претварати их у још веће вриједности. Влада и ресорно министарство ће пратити реализацију пројекта и све његове фазе кроз које треба да прође - истакао је Ђокић и додао да ће бити разматране могућности како даље водити преостала три пројекта у горњем току ријеке Дрине - која подразумијевају изградњу хидроелектрана "Фоча", "Паунци" и "Сутјеска".

Предсједник РС Милорад Додик рекао је да ће Херцеговина изградњом Хидроелектране "Бук Бијела", уз изградњу "Горњих хоризоната" и другог блока Термоелектране "Гацко", постати највеће енергетско градилиште у Српској и за само неколико година се високо позиционирати на енергетској мапи Европе.

- Раније је трагано за партнерима који нису до краја били издржљиви да спроведу процедуре. "Електропривреда РС" је послије неколико година успјешног рада стекла могућност да добије концесију, што је први случај да у потпуности буде носилац неког оваквог пројекта - рекао је Додик.

Премијер РС Жељка Цвијановић истакла је да је Влада опредијељена да развија властите ресурсе.

- Посебно је важно што имамо "Електропривреду РС" која покреће пројекат од великог значаја за Српску - нагласила је Цвијановићева.

Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије изразио је задовољство почетком реализације пројекта, наводећи да нам је потребна вјера и повјерење да бисмо нешто изградили и да још дубље вјерује да је ово веома важан и патриотски посао.

Хидроелектрана "Бук Бијела" у бројевима

382,41 милион КМ - вриједност инвестиције

93,52 мегавата - инсталисана снага

332,3 гигават-часа - годишња производња струје

57,8 метара - највиша грађевинска висина бране

15,7х106 кубних метара - укупна запремина акумулације

11х106 кубних метара - корисна запремина акумулације

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана