ХЕТ пола вијека замајац развоја

Ратомир Мијановић, Милијана Латиновић
ХЕТ пола вијека замајац развоја

Требиње - "Хидроелектране на Требишњици" (ХЕТ) су не само развојни замајац источне Херцеговине, него и битан предуслов развоја других индустријских грана, како у бившој Југославији тако и данас у Српској.

Истакнуто је то јуче на свечаној академији у Требињу, одржаној поводом обиљежавања пет деценија рада Хидроелектране "Требиње један", а самим тиме и ХЕТ-а.

Предсједник РС Милорад Додик нагласио је да постоје све претпоставке да и наредних 50 година она ради успјешно на добробит и регије и Српске.

- Инвестиције које ХЕТ финансира говоре о доброј перспективи и сигурној будућности компаније, РС и града Требиња - рекао је Додик и додао да хидроелектране дефинитивно остају у власништву Српске.

Директор ХЕТ-а Гордан Мишељић је напоменуо да је актуелан пројекат "Горњи хоризонти", који има потпуно јасну концепцију захваљујући заинтересованости и помоћи предсједника РС и Владе Српске.

- У току је пробијање доводног тунела за ХЕ "Дабар", изградња бетонске облоге на тунелу Фатничко поље - акумулација Билећа, а теку истраживачки радови и пројектовање канала кроз ово поље - казао је Мишељић. Додао је да планирају ревитализацију два старија агрегата из 1968. године, чиме ће повећати инсталисану снагу електране и продужити њен животни вијек најмање тридесетак година. Вриједност ових радова је десет милиона КМ.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић истакао је да је постојање ХЕТ-а и бране Гранчарево врло значајно за енергетски систем Српске.

- ХЕТ са годишњом производњом од око 1.100 гигават-часова електричне енергије доноси приход од око 60 милиона марака. То је од изузетног значаја за укупан енергетски потенцијал Српске. "Електропривреда РС", као јавно предузеће, на тај начин обезбјеђује уредно снабдијевање домаћих потрошача, привреде, али и значајне количине енергије за извоз - рекао је Ђокић.

Свечаној академији претходио је обилазак бране Гранчарево, а градоначелник Требиња Лука Петровић је честитао велики јубилеј свим запосленим и бившим радницима овог предузећа, истичући велики допринос овог система у енергетици, привреди и водопривреди, те велики значај који ХЕТ има за Требиње и Херцеговину.

На свечаности су уручене повеље захвалности Додику, премијерки РС Жељки Цвијановић и Ђокићу.

Градња

Изградња ХЕ "Требиње један" почела је 1958. године, а припремни радови обухватали су изградњу 80 километара путева, измјештање 27 километара жељезничке пруге, изградњу 147 километара далековода, четири водовода, подизање четири велика градилишта, те насеље за око 2.600 становника. Брана Гранчарево је централни објекат система и у вријеме када је изграђена била је врх европског грађевинарства и умијећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана