ХЕТ: Остварен годишњи план, добит премашила седам милиона КМ

СРНА
ХЕТ: Остварен годишњи план, добит премашила седам милиона КМ

Требиње - "Хидроелектране на Требишњици" /ХЕТ/ испуниле су ребалансом предвиђен годишњи план производње електричне енергије од 1.388,65 гигават-часова, а очекује се и остварење добити од 7.400.000 КМ, рекао је директор овог предузећа Марко Митровић.

Он је напоменуо да је првобитно била планирана производња 905,62 гигават-часа електричне енергије, али да је, због одгађања ревитализације агрегата у Дубровнику, ребалансом повећан план који је испуњен 19. децембра.

"Ово је за ХЕТ веома успјешна пословна година у којој ћемо пребацити и ребалансирани план производње, а очекујемо и да остваримо планиране приходе од 73.500.000 КМ", рекао је Митровић новинарима.

Директор ХЕТ-а захвалио је запосленима у овом енергетском систему који су допринијели да погонска спременост постројења буде стоодстотно задовољена и да производни резултати буду на завидном нивоу.

Митровић је подсјетио да је ХЕТ у овој години планирао 16.600.000 КМ инвестиција, додајући да су ово предузеће и "Електропривреда Републике Српске" за Хидроелектрану /ХЕ/ "Дабар" извршили докапитализацију са 11 милиона на 31 милион КМ.

"Дио новца већ је пребачен како би ХЕ жДабарж могла да обавља уговорене послове", каже Митровић и додаје да је при крају завршетак компензационог базена, те да је уговорена изградња канала кроз Фатничко поље.

Митровић истиче да ће инвестициона улагања у 2014. години бити на нивоу овогодишњих, те да ће, између осталог, бити настављено уређење шеталишта уз обалу Требишњице, као и реализација других пројеката значајних за град, али да је у плану и израда пројектне документације која би показала да ли је могуће да мост који је потопљен на горичком језеру буде дислоциран са тог мјеста.

У ХЕТ кажу да су и за идућу годину спремни за добре производне резултате када је планирано да се произведе 1.072 гигават-часа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана