“ХET” настављају реализацију великих пројеката: Нове електране за више киловата струје

Анита Јанковић Речевић
“ХET” настављају реализацију великих пројеката: Нове електране за више киловата струје

ТРЕБИЊЕ - Амбициозан инвестициони циклус обиљежио је ову пословну годину у “Хидроелектранама на Требишњици” (ХЕТ) будући да је предузеће наставило реализацију великих пројеката, односно градњу двије нове електране које ће обезбиједити више киловата струје, а самим тим и веће приходе.

Директор ХЕТ-а Гордан Мишељић каже за “Глас” да је хидроелектрана “Дабар”, инсталисане снаге 160 мегавата, најважнији пројекат у подсистему “Горњи хоризонти”, у којем су предвиђене и ХЕ “Билећа” и ХЕ “Невесиње”.

Наставак градње почео је у јуну ове године, извођач радова је кинеска компанија “Цхина Гезхоуба Гроуп Цо”, а изградња би требало да кошта око 222 милиона евра.

- Пројекат изградње ХЕ “Дабар” тече по плану. Кинеског извођача смо љетос увели у посао, а рок изградње је четири године. Рачунамо да ће испунити све уговорене услове и на вријеме изградити електрану, ако не и прије рока. То ће значити нове киловате струје у нашем електросистему јер ће ХЕ “Дабар” бити саставни дио нашег хидросистема - рекао је Мишељић и додао да ХЕТ, предузеће “Електропривреда Републике Српске” и Влада РС пружају сву потребну подршку кинеском извођачу будући да је пројекат од стратешког значаја за Републику Српску.

Мишељић је додао и да је ХЕТ добио концесију за изградњу хидроелектране “Билећа” од 32 мегавата, те да им је концесија додијељена на 50 година.

- Настојаћемо идуће године да нађемо заинтересованог инвеститора како би кренула градња и те хидроелектране на начин пројектовање, извођење и финансирање радова. План је да изградњу отплаћујемо кроз неки ви­д дугогодишњег кредита, а од саме производње електране - казао је Мишељић и додао да за сада немају у плану реализацију других, крупнијих пројеката.

Значајна инвестиција коју ХЕТ реализује и која ће бити завршена идуће године је изградња великог моста преко ријеке Требишњице.

- Мост ће бити саставни дио будуће обилазнице око града. Такође, много смо ангажовани као друштвено одговорна компанија будући да реализујемо и бројне друге пројекте у виду подршке локалним заједницама у сливу ријеке Требишњице, углавном у Требињу и Билећи. План је да ускоро радимо расвјету на објектима који су у власништву ХЕТ-а. ХЕТ годинама помаже спорт и културу у Требињу, али и у другим општинама источне Херцеговине, што свакако даје резултате - навео је Мишељић.

Производња

ХЕТ је за ову пословну годину испланирао да произведе 1.268 гигават-часова струје, а до краја године реализоваће 97 одсто од зацртаног, што представља изузетан успјех јер је производња, захваљујући доброј хидрологији, премашила деценијски просјек. Приходи предузећа биће око 90 милиона марака, а оствариће и вишемилионску добит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана