ХЕС Врбас непоуздана и нереспектабилна фирма

Марина Чигоја
ХЕС Врбас непоуздана и нереспектабилна фирма

Бањалука - Министарство енергетике и рударства РС саопштило је у петак да су зачуђени најавом предузећа "ХЕС Врбас" из Бањалуке да ће од Владе затражити вишемилионску одштету на основу уговора о концесији за изградњу хидроелектрана на Врбасу наводећи да тај захтјев довољно говори о њиховој поузданости и респектабилности.

У министарству су истакли да Влада није примила званични одштетни захтјев од концесионара "ХЕС Врбас" нити њиховог правног заступника.

- То је и логично, јер уговор о концесији за изградњу Хидроенергетског система на Врбасу има нормиране одредбе о раскиду за случај кривице концендента, односно концесионара. Услови за раскид овог уговора су врло компликовани и временски захтјевни и сам раскид се окончава у уговором предвиђеном арбитражном поступку. Стога смо зачуђени начином иступа овог концесионара, што довољно говори о његовој поузданости и респектабилности - навели су у Министарству индустрије, енергетике и рударства.

Уговор о концесији између Владе РС и "ХЕС Врбас" потписан је 2004. године у вријеме када је премијер био Драган Микеревић.

Концесионар, међутим, годинама није учинио готово ништа на том пројекту, а Пореска управа РС ове године је поднијела приједлог за утврђивање услова за покретање стечајног поступка у предузећу "ХЕС Врбас".

Адвокати предузећа "ХЕС Врбас" у петак су на конференцији за новинаре истакли да ће Влади РС упутити одштетни захтјев "тежак" 46 милиона КМ на име уговора о концесији за изградњу хидроелектрана на Врбасу закљученог 25. новембра 2004. године. Адвокат Феђа Бичакчић рекао је да је штета која се односи на улагања у имовину и обавезе које је друштво имало у току пословања око девет милиона, док преосталих 36 милиона КМ представља изгубљену добит у посљедњих пет година. Директор "ХЕС Врбас" Немања Петковић истакао је да је то предузеће основано да би реализовало пројекат изградње хидроелектрана на Врбасу те да је испоштовало све обавезе према Влади РС.

Адвокатска канцеларија "Барош", као пуномоћник "ХЕС Врбаса" упутила је 29. септембра обавјештење Влади РС о раскиду уговора о концесији за изградњу хидроелектрана на Врбасу, односно Хидроелектране Крупа и Хидроелектране Бањалука.

Хидроелектрана "Бочац 2"

Предузеће "Хидроелектране на Врбасу", које послује у саставу "Електропривреде РС", почело је недавно изградњу мини-хидроелектране "Бочац 2". Вриједност инвестиције, који ће ово предузеће финансирати из сопствених извора, износи око 40 милиона марака. Инсталисана снага електране "Бочац 2" износи 8,76 мегавата са очекиваном годишњом производњом од 41,6 гигават-часова. Овај електроенергетски објекат биће саграђен на компензационом језеру Хидроцентрале "Бочац" гдје је изграђена брана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана