Херцеговачко вино у центру пажње: Породица Вукоје организовала „Салон жилавке 2024“

И.В.
Херцеговачко вино у центру пажње: Породица Вукоје организовала „Салон жилавке 2024“

Породица Вукоје, најпознатији винари и виноградари регије, и ове су године на посебан пиједестал ставили херцеговачку аутохтону “жилавку”, организујући осми по реду “Салон жилавке 2024” у својој Винској галерији.

На овогодишњем се Салону се окупило 23 излагача “жилавке”, која се, према ријечима власника “Подрума Вукоје 1982” Радована Вукоја, производи од истоимене сорте грожђа, узгојеног на виногорјима на 80 до 500 метара надморске висине, што очигледно говори о томе колико је ова сорта распрострањена у Херцеговини.

Салон је окупио и 14 произвођача аутохтоних херцеговачких јела и произвођача маслиновог уља које се до недавно на овим просторима ријетко правило, а данас се ради у озбиљним количинама.

“Од почетних петнаестак излагача и око 200 посјетилаца, данас имамо озбиљну манифестацију на којој се утростручио и број излагача, са много већим бројем посјетилаца, што говори и о валоризацији “жилавке” као сорте, али о томе дас мо успјели да објединимо цијелу Херцеговину са једном сортом коју нема нико осим нас и која је дефинитивно знак распознавања ове регије у читавом свијету”, казао је Радован Вукоје.

Напомињући да је та обједињеност и један од главних бенефита цјелокупне манифестације, јер су на Салону присутна чак три удружења винара, “Винсака цеста”, “Удружење винара и виноградара БиХ”, те “Удружење винара и виноградара РС”, он је казао да је Салон објединио и најбоље туристичке потенцијале Требиња и цјелокупног овог краја. 

- Од почетне идеје да покажемо свијету нашу разноликост, данас смо дошли до тога нивоа да окупљамо и произвођаче хране и маслиновог уља, тако да манифестација све више добија интернационални карактер, а признања која добијају наши винари потврђује и валоризацију наше “жилавке “ у свијету која се у протеклој години јако добро распродала, али срећом, према досадашњем стању рода, очекујемо јако добру бербу и још боља вина, додао је Вукоје.

Манифесацији је присуствовао и министар трговине и туризма у Влади РС Денис Шулић који је истакао да се одавно од овог Салона очекује само напредак, јер, како каже, Вукоје то годинама оргсанизују изванредно, а бренд који се промовише препознатљив је у свијету и захваљујући чињеници што је ово вино коначно добило свој салон.

- Препознати смо већ и као произвођачи не само вина, већ и доброг маслиновог уља, па се надам да ћемо развијати ту домаћу производњу и бити надалеко познати по томе не само у регион, већ и у свијету, јер добри херцеговачки домаћини са оваквом гастрономском и винском понудом могу понудити само врхунски туризам, у чему ће им Влада РС и убудуће помоћи, не само када је у питању ова манифестација, већ и цјелокупна заштита домаћих производа, казао је Шулић.

Чувени вински новинар и вински судија Јозеф Дарел, који већ петнаест година долази у Херцеговину, откривајући нове винске приче и нове чари “жилавке” и овога је пута ову сорту оцијенио високом оцјеном, али му је, како каже, Салон жилавке у Требињу, међу бројним које је посјетио, један од најдражих и најомиљенијих.

- Годинама посјећујем овај Салон и видим јако велики напредак и у понуђеним винима, али и у гастрономији, а кроз “жилавку” се све боље и љепше презентује овај посао, у коме увијек откривам нове укусе, нове винарије који нуде нешто ново, занимљивије и љепше, тако да ми је јако драго што сам овдје, истакао је Дарел.

Један од најпознатијих винских новинара региона, власник магазина “Вино & Фино”, Игор Луковић је и на овом Салону, како каже, видио јако пуно различитости и експресија које ова сорта нуди, што је и један од њених главних адута.

- То је и доказ да “жилавка” може да стане раме уз раме са великим сортама, а то превазилази само локални значај, већ она може да буде један од напрепознатљивијих брендова са ових простора, да буде адут који може да повуће и остала вина, и остале сорте ка самом винском врху, појаснио је Луковић.

На “Салону жилавке” су се, уз произвођаче овог вина, аутохтоних јела овога краја и уљара,  представили и чувени домаћи и свјетски познати гастономи који су за госте припремили различите и за ово поднебље необичне специјалитете од плодова мора, различитих врста риба и кавијара, уз помијешане слатко –слане – горке укусе…

Прије званичног отварања Салона, херцеговачки винари су имали кратки састанак са представницима Боградског сајма, односно, манифестације “Wине Висион бy Опен Балкан” која ће се одржати од 22. до 24. новембра, јер ће их,  као је казала њихова координаторка Зденка Костић, учешће на овој манифестацији представити на најбољи начин.

- То је идеална прилика да се представе на овом највећем сајму у регион, а четвртом у Европи, казала је госпођа Костић.

Она је и за винаре, али и остале излагаче, понијела пријаве за Сајам које треба само попунити и биће смјештени у посебној хали гдје су и  остали интернационални излагачи, а њих је прошле године било преко 600 из 29 земаља, што је бројка која је до сада у пријавама већ премашена.

Појаснила је и то да се само испуњавањем пријаве испуњавају и услови за учешће…

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана