Херцеговачки маслинари задовољно трљају руке

Милош Васиљевић
Херцеговачки маслинари задовољно трљају руке

ТРЕБИЊЕ - Маслинари у Требињу ове године имају разлога за задовољство, јер на плантажама беру најквалитетнији род што гарантује и екстра дјевичанско уље.

Принос је на крајњем југу Српске задовољавајући, на неким плантажама и бољи од прошлогодишњег. Произвођачи за то могу захвалити повољним временским приликама током јесени због чега с правом очекују да ће маслиново уље бити врхунског квалитета.

Најпознатији требињски виноградар, али и маслинар Радован Вукоје каже за “Глас Српске” да имају највећи маслињак у комаду у Херцеговини.

Наиме у Засад пољу имају 1.000 садница, а ова година је, како каже, била идеална за све популарнију културу у Херцеговини.

- Берба увелико траје, а према првим резултатима квалитет је екстра класе. И количине ће сигурно бити веће него лани, а тачне бројке знаћемо када се заврши берба ових дана - рекао је Вукоје.

Према његовим ријечима, италијанске врсте лећино, педолино, бужа, бјелица и франтоио показале су се као пун погодак.

Уз то, радује га што се све више пољопривредника у Херцеговини окреће овој медитеранској култури.

- Клима је идеална, а ускоро би у Требињу требало да добијемо и једну уљару, гдје би се прерађивали сви убрани плодови. То ће додатно поспјешити производњу ове културе. Сада маслине морамо возити у уљаре у западној Херцеговини и тамо прерађивати. Уљара у Требињу олакшаће посао маслинарима и смањити трошкове - рекао је Вукоје.

Маслинарством се, уз винарство и пчеларство, активно бави и братство манастира Тврдош.  Пракса је да када заврши берба грожђа почиње берба маслине. Тако је било и ове године прича за “Глас Српске” јеромонах и сабрат манастира Тврдош Порфирије.

- Задовољни смо приносом, а у идућој седмици ако вријеме дозволи завршићемо са бербом маслине. Ове године је мање око 30 одсто приноса него лани, али је квалитет врхунски, па ћемо готово све прерадити за уље - казао је Порфирије.

Више од 5.000 стабала маслине засађено је од 2010. године у Требињу, а уз смокву и нар ова медитеранска култура све је популарнија.

Италија

Недавно је у Милану потписан Меморандум о сарадњи између Савеза општина и града источне Херцеговине и италијанске Асоцијације за савјет европских општина и регије Ломбардија.

У Требињу ће бити отворена италијанска кућа, а херцеговачки производи биће пласирани у Италију. Сабрат манастира Тврдош Порфирије био је у Италији и вјерује да ће од тога имати и корист пољопривредни произвођачи.

- Очекујемо пројекте и напредак у вези са маслинарством, посебно у вези уљаре која би нам олакшала посао и смањила трошкове -  казао је Порфирије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана