Херцеговачке делиције мамац за туристе

Милош Васиљевић
Херцеговачке делиције мамац за туристе

БЕОГРАД - Делиције са југа Српске од јуче су доступне и у Београду захваљујући отварању “Херцеговачке куће” у насељу Врачар, гдје ће на једном мјесту купци моћи пазарити аутохтоне врсте вина, мед, пршуту, сиреве те многе друге специјалитете.

Биће ово права прилика да се сладокусци увјере у херцеговачке специјалитете, због којих ће, увјерени су надлежни, пожељети да посјете југ Српске.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да ће “Херцеговачка кућа” додатно повезати Требиње и Београд те да ће на почетку своје производе пласирати двадесетак реномираних произвођача са подручја Херцеговине.

- Грађани српске престонице имају могућност да посјете “Херцеговачку кућу” и у њој купе оно најбоље што долази из Херцеговине, аутохтоно, природно и органско - навео је Ћурић.

Он је додао да је предсједник Србије Александар Вучић подржао пројекат и укључио се у обезбјеђивање неопходних услова за отварање “Херцеговачке куће” у Београду.

- Знам да ће и Београђани постати редовни посјетиоци и купци производа из “Херцеговачке куће”, а вјерујем да ће нас позитивна искуства овог објекта подстаћи да ширимо малопродајне објекте у друге градове широм Србије - истакао је Ћурић.

Директор Аграрног фонда Требиња Веселин Дутина је истакао да у Српској имају три малопродајна објекта, у Требињу, Бањалуци и Источном Сарајеву.

- Када смо отворили прву “Херцеговачку кућу” у Требињу било је неких двадесетак произвођача који су нам указали повјерење са стотинак производа - навео је Дутина.

Директор Туристичке организације Републике Српске Миодраг Лончаревић

изјавио је да ће “Херцеговачка кућа” у Београду знатно обогатити туристичку понуду Српске у Србији, а уједно ће то бити и адут за привлачење туриста.

Он је навео да је са домаћим, аутохтоним производима донесен дух Херцеговине у српску престоницу и да ће они који посјете овај објекат засигурно пожељети да дођу и у Требиње и у Републику Српску.

Као посебно значајно истакао је да су сви производи у понуди сертификовани од надлежних институција у Републици Српској.

Градоначелник Београда Александар Шапић на отварању “Херцеговачке куће” поручио је да Београд није само главни град Србије, већ престоница и главни град свих Срба који живе у региону.

- Ми као припадници српског народа морамо да се трудимо да, гдје год да се налазили, нарочито у окружењу гдје смо релативно близу, водимо рачуна једни о другима - истакао је Шапић.

Коријени

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је навео да у Београду живи 10.000 Требињаца, а знатно је већи број Херцеговаца који су се ту деценијама образовали, стварали породице, постајали успјешни људи на одговорним функцијама, а који никада нису заборавили свој родни крај и кршевиту Херцеговину, одакле су им коријени.

- Херцеговина сама по себи јесте територијално малена, веома разуђена, али смо зато свуда у свијету, а посебно у нашој Србији, добро распоређени - навео је Ћурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана