Херцеговачка вина препознатљива по квалитету

SRNA
Херцеговачка вина препознатљива по квалитету

Требиње - Влада Јапана већ годинама подржава пројекте везане за вински туризам на подручју Херцеговине, што ће чинити и убудуће, јер су вина са овог поручја широм свијета препознатљива по квалитету, истакао је амбасадор Јапана у БиХ Хидео Јамазаки приликом посјете манастиру Тврдош.

Он је изразио наду да ће квалитет ових вина, међу којима “Тврдошко” заузима високо мјесто, знати да цијене и јапански туристи којих годишње око 150.000 посјети Дубровник, те да је циљ да их се бар један број усмјери према Херцеговини да би упознали благодети ове регије.

“Влада Јапана већ неколико година подржава пројекте у вези са развојем вина и тренутно радимо на новом пројекту”, рекао је Јамазаки на манифестацији “Дани отворених винских подрума у требињским винаријама” и додао да је ријеч о техничком пројекту успостављања туристичког коридора у Херцеговини чији је циљ да се повежу све општине источне и западне Хецеговине како би се обогатила туристичка понуда и привукли туристи који долазе у Хрватску и Црну Гору.

Он је подсјетио да је Влада Јапана ове године финансијски помогла четири винарије из Херцеговине да своје производе излажу у Токију, на једном од највећих сајмова прехрамбених производа и пића “Фудекс”, када је Винарија “Тврдош” склопила уговор и добила прилику да своја вина пласира на тамошње тржиште.

Директор Винарије “Тврдош” Тихомир Кудуз нагласио је да је манастир Тврдош, осим по духовности, у посљедње вријеме постао препознатљив и по винском туризму.

Према његовим ријечима, Подрум манастира посјетило је ове године више од 40.000 туриста, углавном оних са црногорског приморја и из Хрватске.

Кудуз је потврдио да је из овог подрума прије мјесец дана отишла и прва испорука вина у Јапан, напомињући да је, за сада, ријеч о мањој количини.

“Јапан је само једна од земаља гдје извозимо вино и жТврдошж је једна од ријетких винарија која извози вино у 20 држава у свијету”, истакао је Кудуз и подсјетио да вина извозе на готово све континенте и у већину земаља ЕУ.

О квалитету вина из Подрума манастира Тврош говоре и многобројна признања и награде освојене на престижним сајмовима и такмичењима, међу којима је и златна медаља коју је недавно освојило вино “Каберне совињон – Хум” добивши више од 90 поена на једном од најзначајнијих винских такмичења у Европи, одржаном у Бечу.

Кудуз подсјећа да имају пет хектара винограда у Петровом Пољу заједно са манастиром Петра и Павла, те да су тренутно у фази подизања винограда у Ластви на четири хектара, наглашавајући да се труде да добију и концесију на 20 хектара земљишта да би могли да подигну нове засаде.

Винарија “Тврдош”, комбинујући древне и савремене технологије, производи сорте “Вранац”, “Жилавка”, “Каберне совињон”, “Шардоне”, али и манастирску лозову ракију.

Туристички кластер Херцеговина, уз подршку Јапанске агенције за међународну сарадњу JICA и техничку подршку Регионалне развојне агенције за Херцеговину, организовали су дводневну манифестацију “Дани отворених винских подрума” у требињским винаријама” која се одржава и сутра од 10.00 до 17.00 часова у подрумима “Вукоје”, “Секуловић”, “Берак”, “Петијевић”, “Анђушић”, “Тврдош” и “Анђелић”.

Посјетиоци ће бити у прилици да дегустирају вина и да их купе по промотивним цијенама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана