Хенкел отворио фабрику у Билећи

Ратомир Мијановић
Хенкел отворио фабрику у Билећи

Требиње - Њемачка компанија "Хенкел" отворила је јуче у Билећи новосаграђену фабрику за производњу сувих цементних производа за лијепљење керамичких плочица и фасада добро познатог бренда "цересит".

Фабрички погони простиру се на 6.000 метара квадратних, а у њихову изградњу уложено је девет милиона евра, док ће посао у почетној фази рада добити 30 особа. Капацитет производње на годишњем нивоу биће 60.000 тона производа. Изградња фабрике почела је прошле године, а подигнута је у складу са највишим техничким, технолошким и еколошким стандардима.

Директор "Хенкелове" дивизије за производњу љепила за југоисточну Европу Волфганг Цетл рекао је да су поносни што отварају нову фабрику у Билећи.

- Она је дио наше стратегије да задржимо водећу позицију у југоисточној Европи. Из фабрике у Билећи снабдијеваћемо домаће и околна тржишта као што су Хрватска, Црна Гора, Албанија и друга - изјавио је Цетл.

Генерални директор фирме "Хенкел БХ", под чијим кровом ће пословати и билећка фабрика, Предраг Армуш рекао је да "Хенкел" годинама послује у БиХ и да су задовољни што су у могућности да прошире пословање отварањем нових погона.

- Географску позицију Билеће "Хенкел" је изузетно високо оцијенио и сматрамо да ће нам изградња ове фабрике обезбиједити дугорочни раст и развој пословања. Локација за нову фабрику је одабрана и зато што се у непосредној близини налази добављач мљевеног калцијум карбоната - најважније сировине за наше производе. Производи високог квалитета, који су популарни широм свијета, биће произвођени и у овој фабрици, а надамо се да ћемо у будућности представљати генератор развоја привреде у Билећи - рекао је Армуш и изразио увјерење да ће и други инвеститори слиједити примјер "Хенкела".

Први секретар и руководилац економског одјељења њемачке амбасаде у БиХ Франк Вернер нагласио је да су економски односи између Њемачке и БиХ добри и изразио наду да ће ова инвестиција бити подстицај за улагање и другим њемачким инвеститорима. Директор Агенције за промоцију страних инвестиција Бих Јелица Грујић казала је да ће изградња фабрике "Хенкела" имати велики значај не само за Билећу, већ и цијелу економију БиХ и посебно нагласила да се ради о гринфилд улагању.

"Хенкел" послује у три кључне области - производња детерџената и кућне хемије, козметике и адхезива.

Важан пројекат за Билећу

Начелник Билеће Миљан Алексић изразио је задовољство због тога што је "Хенкел" препознао Билећу као мјесто које задовољава све критеријуме за изградњу фабрике.

- Надам се да ће реализација овог пројекта допринијети оживљавању привреде овог краја. Сваки посао и веза са локалним предузетницима, на основу партнерства, су непроцјењиви. Доласком свјетског гиганта, као што је "Хенкел", Билећа ће постати важан економски центар и надамо се да ће то препознати и други инвеститори - нагласио је Алексић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана