Хеликоптерима гасили пожар

Ратомир Мијановић
Хеликоптерима гасили пожар

ТРЕБИЊЕ - Послије неколико дана релативног примирја у Требињу поново пожари, па је хеликоптер Оружаних снага БиХ морао поново да дејствује по пожаришту на подручју села Луг у рејону Добромана у требињској општини.

- На ово смо приморани да бисмо спријечили ширење ватре према кућама. Aнгажовали смо све расположиве снаге и ватра више не пријети ниједном стамбеном објекту - каже начелник општинског штаба Цивилне заштите Мирко Ћурић.
Припадници територијалне ватрогасне јединице Требиње и ластвански ватрогасци, те припадници Цивилне заштите успјели су једним необичним маневром да испресијецају пожариште и на тај начин одбили ватру од села.

- Може се рећи да смо опколили ватру и позвали смо је на предају - у шали каже старјешина ластванских ватрогасаца Здравко Паранос и додаје да четрдесетак ватрогасаца дежура горе на врх брда и спречава ватру да се пресели ка Површи.

- Око два километра дуге пожарне линије смо угасили и напредујемо. Управо запослени у Хету праве мини-вјештачки базен из којег ће се хеликоптери Оружаних снага БиХ снабдијевати водом за гашење. Они су веома ефикасни и увјерен сам да ћемо обавити посао на задовољавајући начин - нагласио је Паранос.

Пожар који је прије десетак дана избио на подручју Зубаца ових дана се поново активирао на Штировнику, гдје дежурају радници Центра за газдовање кршом из Требиња, Билеће и Берковића и ватрогасци да ватра не би ушла у високу шуму. Подручје на Зупцима захваћено пожаром веома је неприступачно па ватрогасци пјешаче и по неколико километара до пожаришта. У току дана у требињској општини избио је и нови пожар на подручју Тодорића.

Директор Управе Цивилне заштите РС Милимир Додер јуче је рекао да су пожари у Требињу под контролом и да је на терену ангажовано око 150 људи. Додер је истакао да је тренутно стање много боље, али се повремено активирају стари пожари на неприступачним теренима, па је свакодневно на терену око 150 људи.

Изгорјело 5.500 хектара

Додер је напоменуо да су у гашењу пожара, који су букнули половином августа, ангажовани припадници Цивилне заштите, ватрогасних бригада, радници Центра за газдовање кршом, као и хеликоптери Оружаних снага БиХ, Црне Горе и Хрватске и грађани. Он је нагласио да у овим пожарима нису биле угрожене куће, а захваћено је око 5.500 хектара површине. 

- Ови пожари су причинили већу еколошку штету него материјалну, која ће тек бити утврђена - истакао је Додер.

Он је подсјетио да су сви ови пожари изазвани људском непажњом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана