Хећини лични интереси закочили приватизацију

Глас Српске
Хећини лични интереси закочили приватизацију

МОСТAР - Предсједник Надзорног одбора мостарског "Aлуминија" Жељко Борас у отвореном писму федералном премијеру Мустафи Мујезиновићу оптужује министра енергетике у Влади ФБиХ Вахида Хећу да из личних разлога пролонгира приватизацију "Aлуминија".

- Господин Вахид Хећо, непрестано пролонгира окончање процеса приватизације ове фирме, вјероватно из личних разлога, незадовољан исходом расписанога међународног конкурса, исти није окончан ни до дан данас. Умјесто да приватизација буде реализована у врло кратком времену, јер су сви услови за то били испуњени, одбачено је оно што нити једна фирма у овој држави није понудила, наводи Борас, а преносе агенције.

Додаје да полазећи од чињенице да се страни конзорциј, који је на међународном тендеру изабран као најповољнији, службено није огласио да одустаје од своје понуде, него то у име њега по медијима неодговорно раде неки душебрижници, представници "Aлуминија" сматрају и предлажу Влади ФБиХ да се изјасни о својим обавезама и изрази своју спремност за коначну реализацију поступка приватизације.

- Мишљења смо како би било професионално и крајње пословно тек послије тога тражити изјашњење од побједника на међународном тендеру да се изјасни остаје ли код своје првобитне понуде, која је требало да буде реализована прије 2,5 године. Зато сматрамо како Влада ФБиХ треба пролонгирати постојећи споразум с "Aлуминијем" д.д. Мостар до рјешења ових питања, стоји у писму Бораса.

Борас подсјећа да је понуђач конзорцијум "Гленкор", "Далеководи Хрватске" и "Феал" понудио увезивање стажа свим радницима, исплату отпремнина за вријеме док нису радили без обзира на националну или било какову другу припадност, те 130 милиона евра готовине држави БиХ и још додатних 170 милиона евра у даља улагања.

- Исти министар, у вези са Споразумом с Владом ФБиХ, предлаже Влади ФБиХ непродужавање Споразума и проглашење поступка приватизације неуспјешним. Такав приједлог поменутог министра јасно показује ко је одговоран за неувезивање стажа радницима "Aлуминија" д.д. Мостар, за неисплаћивање отпремнина и за неулажење 300 милиона евра готовине у празну државну благајну, пише Борас.

Рокови

Борас подсјећа да је Парламент ФБиХ 21. априла 2009. године донио закључак којим налаже Влади ФБиХ окончање процеса приватизације привредног "Aлуминија" д.д. Мостар, у складу са постојећим споразумом и то у року од 30 дана.

- Цијела јавност је свједок како се Влада ФБиХ није ни огласила с било каквим коментаром у погледу тог обвезујућег закључка Парламента ФБиХ, а камоли да било што уради на остварењу закључка, пише Борас.

Оптужбе

Бивши директор "Aлуминија" Мијо Брајковић и Јуре Муса, директор сектора за правне послове те фирме, раније су упозоравали да је за приватизацију само потребна политичка одлука.

Они су истицали да је одговорност на Влади ФБиХ, која одуговлачи изјашњење о приватизацији.

- Позадина стопирања приватизације настојање су да се заустави највећа инвестиција у Херцеговини од око 300 милиона евра, рекао је Брајковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана